JURNAL DE CĂLĂTORIE. Călătorim în craterul vulcanului cu cea mai recentă activitate din România
Conform cercetărilor arheologice, în această parte a meleagurilor noastre a existat un regat foarte puternic, clasat pe locul doi ca mărime, după Sarmisegetuza Regia. Ba mai mult, s-ar părea că în perioada domniei regelui Oroles, zona Racoșului era chiar capitala regatului.
24 Iunie 2023, 19:16
Peisaj marțian, liniște selenară, atmosferă fierbinte ca lava proaspătă a unui vulcan, peisaj neimaginabil și unic in țară, pe scurt - Racoș.
Conform cercetărilor arheologice, în această parte a meleagurilor noastre, a existat un regat foarte puternic, clasat pe locul doi ca mărime, după Sarmisegetuza Regia. Ba mai mult, s-ar părea că în perioada domniei Regelui Oroles, zona Racoșului era chiar capitala regatului.
Cu siguranță, cea mai mare atracție a zonei este Vulcanul Racoș în care, practic, intri. Aici, au avut loc cele mai recente activități vulcanice de pe teritoriul României. Nu vă speriați! Este vorba despre o activitate vulcanică înregistrată la scară geologică, adică în Cuaternar, mai exact cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. Rocile din jur sunt sfărâmicioase create în urma cu mii de ani în urma erupțiilor vulcanice.
Dacă veți merge în cerc, în jurul Vulcanului, veți descoperi o altă zonă a acestuia văzută de sus și extrem de spectaculoasă, cu vârful Vulcanului Racoș în centru. Aici, parcă două lumi se contopesc: cea vulcanică adormită de mii de ani, dar vie prin culori și roci, și cea a pajiștilor transilvănene acoperite cu un covor infinit de flori de câmp.
Vulcanul Racoș face parte din Munții Perșani care, deși nu sunt foarte înalți sunt plini de mistere, printre care și faptul că aici au existat uriași.
Complexul Geologic Racoș este o arie protejată de interes național încă din 2005, având o suprafață de 95 de hectare. Alături de Vulcanul Racoș, din această arie mai fac parte și Coloanele de bazalt, dar și Lacul de Smarald.