JURNAL DE CĂLĂTORIE. Cum se sărbătorește Paștele în lume?
"Câte bordeie, atâtea obiceiuri", spune o veche vorbă românească. Ei bine, cam așa este situația și în ceea ce priveșțte sărbătoarea Paștelui în lume.
15 Aprilie 2023, 12:22
"Câte bordeie, atâtea obiceiuri", spune o veche vorbă românească. Ei bine, cam așa este situația și în ceea ce privește sărbătoarea Paștelui în lume.
Germania este locul de unde a pornit tradiția iepurașului de paște și tot aici copacii sunt împodobiți cu ouă decorate. Un obicei mai aparte este pus în practică în anumite zone ale acestei țări unde de Paște se ard brazii de la Crăciun, crezându-se că flăcările vor alunga ultimele răbufniri ale iernii, primăvara luându-i definitiv locul.
Călătorim acum peste mări și oceane și ajungem tocmai în Hawai, unde în trecut se credea că lumea a fost creată dintr-un ou uriaș, în care gălbenușul simboliza soarele. Atunci când giganticul ou s-a spart, micile bucățele împrăștiate au format de fapt insulele din Hawai.
Pe de altă parte, în Irlanda, în sâmbăta dinaintea paștelui sau imediat după slujba de Înviere, oamenii obișnuiau să înfingă un hearing într-un băț înalt cu care se plimbau prin tot orașul.
Dacă v-ați decis să faceți paștele în Marea Britanie, trebuie să știți că acolo familiile tradiționale gătesc pentru această sărbătoare o prăjitură cu fructe, care are în mijloc un strat de marțipan, iar deasupra așază 11 bile de marțipan, simbolizând cei 11 apostoli, cu excepția lui Iuda.
În Belgia însă, copiii îl urmăresc pe cer pe bătrânelul care zboară până la Roma să le aducă ouă de la papă. Și dacă tot ajunge bătrânelul în Italia, trebuie să știți că în peninsulă Paștele este una dintre cele mai iubite sărbători de către cei mici, mesele fiind încărcate cu ouă de ciocolată de toate dimensiunile.
În Franța, în dimineața paștelui, bat clopotele în semnul că Domnul a înviat, iar oamenii se îmbrățișează în semn de bucurie.