JURNAL DE CĂLĂTORIE. Marea Neagră, cea mai mare structura acvatica anoxică din lume
Cea mai misterioasă, cea mai mare structura acvatica anoxica din lume și una dintre cele mai noi mări de pe planetă este… Marea Neagră.
Articol de Bianca Suceava Bucă, 20 Iulie 2024, 14:25
Știați că există un Triunghi al Bermudelor în Marea Neagră? Acest lucru este confirmat de cei mai experimentați lupi de mare, cei care de-a lungul călătoriilor au reușit să treacă de acest punct doar datorită experienței profesionale, întrucât aparatura de la bord a început să se comporte exact ca în vestitul triunghi menționat, adică… haotic. Este vorba despre zona Tuzla – Kaliakra, locul în care geologii marini spun că există un câmp magnetic produs de o falie în zona Sabla.
Chiar și cei mai experimentați navigatori au pus Marea Neagră pe lista celor mai periculoase spații maritme din lume din cauza furtunilor agresive care apar din senin.
Însă, cea mai mare curiozitate este faptul că Marea Neagra este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume. Adică are cel mai scăzut conținut de oxigen sau chiar acesta lipsește cu desăvârșire. Vorbim despre peste 90% din apa din Marea Neagra care este lipsita de oxigen. Practic de la 200 de metri încolo în adâncime acesta nu mai există.
În adâncurile Marii Negre se găsesc 20 de epave patrimoniu național, cu o vechime de peste 100 de ani. Însă, cea mai valoroasă rămâne epava distrugătorului Moskva, cea mai mare navă de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost descoperită în 2011, vasul fiind scufundat în timpul conflagrației mondiale. Aceasta se află la aproximativ 40 de metri adâncime și la o distanță de 20 de kilometri de țărm, în zona Tuzla.
Delfini, rechini, pești cu oase de smarald, căluți de mare sunt doar câteva dintre speciile pe care le regăsim în Marea Neagră. Totuși, numărul viețuitoarelor este destul de mic din cauza lipsei de oxigen și a salinității extreme de scăzute.
Tot în adâncurile ei se găsesc și urmele vechilor cetăți Tomis, Histria, Callatis și Argamum. De asemenea, Biblia vorbește despre potopul lui Noe, iar exploratorul Robert Ballard, cel care a descoperit și Titanicul, a venit special cu echipa sa în Marea Neagră pentru a căuta dovezi referitoare la acest potop.
În 1901, Mangalia a fost lovită de valuri tsunami în urma cutremurului din luna martie, în zona Sabla. Acesta a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Conform prof. Gheorghe Marmureanu, un astfel de cutremur ar mai putea avea loc peste 400-500 de ani.
Lungimea coastelor Mării Negre este de 4340 km, suprafața de 423.000 km, iar cel mai adânc punct măsoară 2.212 metri.