JURNAL DE CĂLĂTORIE. O poveste de iarnă autentică bucovineană, călătorie cu mocănița prin Țara Huțulilor
Povestea unei experiențe bucovinene trebuie neapărat să aibă o filă dedicată Mocaniței Huțulca de la Moldovița. Bătrânul trenuleț cu abur vă va purta printr-un tărâm de basm în ritm molcom, cu peisaje de îți taie răsuflarea și cu o atmosferă de poveste din care nu lipsește din vagoane soba cu lemne trosnind în foc.
Articol de Bianca Suceava Bucă, 11 Ianuarie 2025, 19:06
Aceste tărâmuri poartă și denumirea de Țara Huțulilor. Legenda spune că aceștia erau oameni cu spirit liber, înfrățiți cu codrul, excelenți vânători, înrădăcinați în tradiții, dar și deținători ai misterelor duhurilor și demonilor. Și în zilele noastre trăiesc pe plaiuri bucovinene. Îi recunoști după măiestria cu care împodobesc lemnul, după fala cu care se prezintă și după turmele de vite pe care le cresc cu îndemânare.
Huțulii se mai numesc și huțani. Ei formează un subgrup etnic ce a migrat din Galiţia în Bucovina şi în Maramureş, iar acum trăiește în Bucovina, Maramureș, Transcarpatia și Pocuția.
Povestea mocaniței bucovinene începe în urmă cu mai bine de un secol, fiind construită de un neamț din München. Acum, ea aparține unui austriac. Acesta, de câțiva ani, a transformat-o într-unul dintre cele mai căutate obiective turistice din zonă.
”Aici a fost linie strategică pentru transport material lemnos. În 1880 a fost înființată. Eu lucrez aici de cinci ani, dar știu mocănița de când eram copil, de când avem 10 ani, 12 ani. Din anul 2005 a devenit obiectiv turistic. Vin mulți turiști pentru că zona e frumoasă, atracțiile sunt mănăstrile, monumentele istorice. Mocănița se numește Huțulca pentru că aici trăiesc huțanii, huțulii”, ne-a povestit bucovineanul Radu Lețchi, mecanic și fochist al mocaniței.
Traseul dus al mocăniței durează cam o oră. La capăt de linie, turiștii sunt așteptați cu muzică, focuri încinse, zâmbetele localnicilor cu bujori în obraji și straie populare, dar și cu deja celebrele bucate bucovinene. Astfel călătorul se poate bucura de o pastramă de vânat și bulz cu brânză și smântână, dar și de un vin fiert și cârnați de casă cu cartofi pe disc.
”În spatele mâncărurile astea bune sunt așa… Prima dată și prima dată, calitatea și cuvântul. Calitatea este aceea că ce facem noi provine totul din gospodăriile noastre proprii, cu rețete lăsate de la strămoșii noștri. Și ceea ce facem noi, facem cu drag, adică pentru cei ce ne calcă pragul. Când veniți în Bucovina trebuie neapărat să mâncați bulzul bucovinean. Al nostru e ceva aparte, adică specific zonei noastre, cu o brânză de burduf bătută și așezată cum trebuie la locul ei, ca la mama acasă”, ne-a spus producătorul local Petru Damian, Petrică pentru prieteni.
La întoarcere, sătui și cu chef de vorba, turiștii deja depărtează amintiri despre ziua petrecută cu mocănița.
Dacă vreți sa fiți siguri că prindeți un loc, cel mai bine este să vă faceți rezervare și să fiți prezenți în stația din care pleacă mocănița măcar cu vreo 10 minute înainte.
Plimbare plăcută prin Țară Huțulilor!
Citește și: JURNAL DE CĂLĂTORIE. România, vecină cu cel mai mare platou de filmare "hollywoodian" european