JURNAL DE CĂLĂTORIE. ”Viața la țară” în Franța rurală
Miros de levănțică, fațade și grădini asediate de flori multicolore, căsuțe din piatră pitite printre munți și văi. Cam așa este Franța rurală la granița cu Italia.
Articol de Bianca Suceava Bucă, 23 Februarie 2025, 21:41
Plampinet este, cu siguranță, unul dintre cele mai mici sătuce pe care l-ați putea vizita vreodată. Însă și una dintre cele mai cochete așezări. Genul acela de satuc în care poți trăi ”le coup de foudre”.
Plampinet este situat în inima Văii Claree. Istoria acestuia datează de peste 13 secole și cuprinde aproximativ 40 de ferme, dar și o biserică, mai multe mori și tot pe aici trece și albia unui râu.
Tot la granița dintre Franța și Italia se găsește și Névache. Este o comună franceză, situată în zona Alpilor Înalți, în Regiunea Provance-Alpi-Coasta de Azur. Este comuna situată la cea mai mare înălțime dintre cele de pe Valea Claree. Cel mai înalt punct al său este situat la 1594 metri altitudine.
Cu străduțe înguste, miros de clătite și aromă de pâine caldă, Névache este, cu siguranță, un loc ce trebuie vizitat pentru a simți spiritul rural francez.
Numele său apare pentru prima dată în anul 739. Teritoriul comunei s-a lărgit în 1947, odată cu rectificarea granițelor, după cel de-al doilea Război Mondial. În 2013, localitatea număra 362 de locuitori.
De vizitat veți avea ce vizita, o sumedenie de biserici care mai de care mai vechi si cu istorioare fascinate își deschid porțile pentru turiști.
Cea mai importantă dintre ele este Biserica Saint Marcellin et Saint Pelageacre. Aceasta a fost construită la finele secolului al XV-lea. Legenda spune ca aceasta a fost ridicată pe locul unui castel fortăreață. Până în secolul XIX, biserica avea în altar un vitarliu din secolul al XV-lea ce îl reprezenta pe Iisus Hristos pe Cruce poziționat între Fecioara Maria și Sfântul Ioan Evanghelistul. La picioarele lor erau reprezentate blazoanele Franței și ale Dauphine.
Impresionant este și modul în care localnicii comemorează memoria celor dragi care nu mai sunt printre noi. Mormintele din jurul bisericii sunt acoperite cu plachete din marmură inscripționate cu versuri si mesaje de suflet.
Un alt obiectiv este Capela Saint Antoine l’Ermite. Aceasta a fost construită aici, întrucât o poveste spune că la Névache s-au stabilit Antonienii între secolele XV-XVI.
Odată ajuns aici, turistul poate spune că în Névache, timpul parcă a stat în loc.
Citește și: JURNAL DE CĂLĂTORIE. O vizită în Orașul Dragonilor