6 iulie, Ziua internaţională a sărutului
Sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni dintre care cei mai importanţi sunt oxitocina și serotonina, hormonul fericirii.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 06 Iulie 2024, 09:44
Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea Britanie şi, în decurs de câţiva ani, a devenit o sărbătoare internaţională, transmite Agerpres.
Sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni dintre care cei mai importanţi sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei, şi serotonina, ce contribuie la o stare de bine şi fericire.
Beneficiile sărutului pentru sănătate
- reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului
- reduce tensiunea arterială,
- îmbunătăţeşte sistemul imunitar
- reduce reacţiile alergice
- îi face pe oameni fericiți
Sărutul poate fi şi un semn de respect, prietenie, salut, admiraţie, reconciliere, de intenţii pacifiste sau chiar un mod de a transmite norocul. În context religios, faţă de diferite obiecte de cult, sărutul exprimă devotament şi evlavie.
Un comportament asemănător sărutului se întâlneşte la anumite specii de mamifere, în special primate. Este greu de spus, însă, dacă la oameni sărutul este un gest instinctiv sau unul învăţat.