Fotbal: Se lansează „În orașul de sub Tâmpa”
Două dintre cele mai frumoase povești ale fotbalului brașovean sunt evocate în volumul „În orașul de sub Tâmpa”.
Articol de Sorin Ţîrcă, 30 Septembrie 2024, 16:50
Acesta va fi lansat miercuri, 2 octombrie, la Centrul Cultural Reduta, cu ocazia spectacolului cultural-sportiv „Basmul de la Brașov”, pe care îl organizează Asociația Culturală „Aurel A. Mureșianu”.
”Este un proiect destinat în mare parte tinerilor fotbaliști. El a început anul trecut cu lansarea primului volum Petru Cadar, o stea pe bolta fotbalului brașovean, iar în data de 2 octombrie se va lansa volumul 2, <<În orașul de sub Tâmpa>>, volum care este dedicat jubileului imnului echipei stegare și a victoriei împotriva echipei turce Beșiktaș Istanbul”, a spus președintele asociației, Adrian Toth.
Vor fi mai multe momente la Centrul Cultural Reduta, dar și multe clipuri atât cu victoria de 3 - 0 din meciul Steagu Roșu Brașov – Beșiktaș Istanbul, cât și cu secvențe din meciurile echipei brașovene din campionatele acelor vremuri.
În urmă cu o jumătate de secol, fotbalul brașovean traversa perioada sa de glorie. Echipa de Aur, cu Nicky Pescaru, Csaba Gyorffy, Petru Cadar și multe alte nume de referință pentru sportul rege din orașul nostru, prin victoria cu echipa turcă, reușea o spectaculoasă răsturnare de situație în Cupa UEFA. Pe Tineretului, în minutul 85, tabela arăta 0-0 și aproape nimeni nu mai credea în calificare. Atunci, Petru Cadar a reaprins speranțele stegarilor în minutul 86, iar, mai apoi, dubla lui Șerbănoiu din minutele 89 și 90+1 a adus cea mai răsunătoare calificare a galben-negrilor în cupele europene.
Petru Cadar își amintește condițiile în care s-a desfășurat „dubla” de acum 50 de ani:
”Ne-am dus cu un țel acolo să facem un rezultat bun și deși am avut vreo cinci ocazii, noi n-am dat gol, dar turcii ne-au dat două. La retur, tot așa am intrat deciși pe teren ca să câștigăm, dar ne trebuiau trei goluri. Eu, în minut 87, când s-a dat primul gol, când am tras șutul ăla la poartă, mă gândeam că acuma fluier arbitru și o să fim foarte triști că n-am reușit să dăm măcar două goluri, să intrăm în prelungiri. Trebuia să avem grijă cum tragem la poartă, să nu dăm cum mingea în plop, că dădeam câte unul jos, lucru ce s-a și întâmplat altădată. Atunci au fost în jur 14.000 -15.000 de spectatori”.
În același an, în noaptea de 1 spre 2 octombrie 1974, doi tineri, Ioan „Bebe” Bara şi Viorel Morari, puneau pe foaie „În oraşul de sub Tâmpa”. Acesta a rămas peste ani imul preferat al galeriei stegarilor, cântat la fiecare meci în momentul loviturii de începere a partidei.
Cum se simțeau fotbaliștii în momentul în care galeria cânta acest imn, povestește un alt nume de referință pentru echipa brașoveană, însă dintr-o generație mai tânără, Neluțu Mandoca:
”Mi se face pielea găină și acum, vă dau cuvântul meu de onoare. A fi fotbalist la Steagu Roșu Brașov a fost o mândrie permanentă. A fost visul meu de mic să joc la Steagu Roșu Brașov. Visul mi s-a îndeplinit, iar tot ce s-a întâmplat în viața mea de până acum a fost datorită fotbalului. A fost o mândrie să fiu în fața televizorului la acel meci, cu toate că trebuia să fiu copil de mingi”.
Cei care iubesc fotbalul brașovean și vor să rememoreze sau să afle mai multe despre momentele de glorie ale „Echipei de Aur” o vor putea face miercuri, 2 octombrie, de la ora 18:30, la Centrul Cultural Reduta.
Citește și: Tenis: Jaqueline Cristian, învinsă de Karolina Muchova, la Beijing