Leonard Munteanu: „Nutriția sportivă este pilonul performanței”
Ne-am întrebat vreodată de ce sportivii români nu țin pasul cu marea performanță și clachează de multe ori atunci când întâlnesc adversari de același nivel valoric?
Articol de Marian Stoica, 05 Aprilie 2024, 18:59
De ce sportivii români rămân fără oxigen în timpul antrenamentelor sau, mai grav, a meciurilor? Asta deși au același program de pregătire cu al adversarilor. De ce nu avem succes în competiții în care întâlnim oponenți mai slab cotați? Am încercat să obținem răspunsuri de la unul dintre puținii nutriționiști sportivi din țara noastră, Leonard Munteanu. Dragi părinți, antrenori și sportivi, v-ați gândit vreodată că nutriția este, poate, cel mai important factor în sportul de performanță?
Că fără o alimentație corespunzătoare degeaba ne pregătim fizic sau tactic pentru că rezultatele vor fi sub așteptări? Leonard Munteanu consiliază sportivi în diferite ramuri: fotbal, tenis, handbal, volei, arte marțiale. Ce spune specialistul în nutriție despre alimentația sportivilor români?
Nu se poate face performanță cu cartofi prăjiți și cașcaval pane, sucuri, dulciuri și alcool
„Din păcate, în România există o lipsă de educație nutrițională, atât la părinți, cât și la antrenori și sportivi. Nu se înțelege ce, când și cât trebuie să consume un sportiv pentru a susține performanța. Sunt și puțini specialiști în domeniu și nu există o cultură/educație în acest domeniu. Din nefericire, în cele mai multe cazuri s-a încercat să se facă performanță cu mâncare de tip fast-food și băuturi carbogazoase. Și atunci ne mirăm că sportivii sunt epuizați în timpul competiției. Multe lucruri se pot îmbunătăți, ca să ne putem lupta de la egal la egal cu profesioniștii din străinătate. Nutriția sportivă este combustibilul pentru tipul de efort și se adaptează în funcție de sport, adică de intenstitatea și de durata efortului fizic, apoi de persoană, postul pe care joaca, etc. Nutriția este unul dintre pilonii/stâlpii performanței sportive”, a declarat Leonard Munteanu.
Are grijă de alimentația juniorilor de la Kids și Kinder
În prezent, Leonard Munteanu colaborează și cu unele dintre cele mai apreciate cluburi de copii și juniori din România, Kids Tâmpa Brașov și Kinder Brașov. Lucrează aici atât cu părinții, dar în special cu antrenorii și copiii.
„Necesarul de macro și micronutrienți este mai ridicat la copii, întrucât ei au antrenamente aproape zilnic plus meci la final de săptămână. Mai mult, ei sunt și în creștere, un aspect important pe care majoritatea îl ignoră. Educația nutrițională este esențială pentru fiecare club sportiv din România. Lucrez cu părinții inițial, apoi încep cu copiii de la 11-12 ani. Cu cât îi pregătești mai repede pentru o alimentație corespunzătoare, cu atât mai bine. Nutriția, mentalitatea și motivația fac diferența când pregătirea fizică și tehnico-tactică este bine făcută . Managerii cluburilor trebuie să conștientizeze importanța nutriției, întrucât în caz contrar duc sportivii într-un stres fizic și nu vor putea progresa pe termen mediu și mai ales lung. Spre exemplu, mulți nu știu că proteina este foarte importantă după meci/antrenament. Înaintea depunerii efortului este esențial să se consume cât mai mulți carbohidrați, care să asigure rezervele de glicogen din mușchi și ficat, întrucât acesta reprezintă combustibilul pentru efort”, susține Leonard.
Alexandru Benga îi urmează cu conștiinciozitate sfaturile
Pe lângă cele două cluburi, specialistul în nutriție mai colaborează de 8 ani și cu unul dintre cei mai apreciați fundași centrali din fotbalul românesc, brașoveanul Alexandru Benga de la UTA Arad. La cei 34 de ani ai săi, Alex este extrem de atent la alimentație, motiv pentru care poate juca fotbal la un nivel înalt, fiind om de bază la formația antrenată de Mircea Rednic.
„În colaborarea de 8 ani alături de Leo Munteanu, corpul și mintea s-au dezvoltat permanent pentru a putea susține efortul unui sportiv de performanță la un nivel foarte ridicat. Datorită dietelor și planului de nutriție construite de el, randamentul meu la fotbal a crescut considerabil și nu numai atât, poate mai important, calitatea vieții de zi cu zi a crescut într-un mod pe care nu mi l-aș fi imaginat înainte de colaborarea cu el”, a precizat Alexandru Benga.
Specializare la FC Barcelona
Leonard Munteanu este într-o continuă perfecționare în nutriție sportivă. Vrea să știe cât mai multe și să învețe de la cei mai buni din lume. Tocmai de aceea urmează, în prezent, cursurile de certificare pentru “Professional Diploma in Sports Nutrition” la Barca Innovation Hub – FC Barcelona. Cei mai buni nutriționiști de la clubul catalan care nu mai are nevoie de nicio prezentare îl învață pe Leonard cum să ducă la cel mai înalt nivel nutriția sportivă. Printre profesorii de la cursul care durează un an sunt Antonia Lizarraga și Asker Jeukendrup, experți UEFA în nutriție sportivă.