Proba regină a automobilismului românesc este în pericol de dispariţie
Proba regină a automobilismului românesc, desfășurată de mai bine de 50 de ani pe drumul ce leagă Brașovul de Poiana Brașov, ar putea dispărea!
13 Octombrie 2021, 06:20
Primarul Allen Coliban a anunțat printr-o postare pe o rețea de socializare, inițial, că vrea să oprească organizarea etapei Campionatului Național de Viteză în Coastă de la Brașov. Ulterior, s-a răzgândit și a precizat că dorește să mute startul din Livada Poștei. Bela Stoica preşedintele Auto Blic organizează competiţii sportive în Braşov şi pe drumul de Poiană de mai bine de 25 de ani.
„Îmi pare rău că postarea domnului primar ne-a împărţit în buni şi răi. Aşa se întamplă când nu există un dialog la nivel de oraş sau de regiune. Ceea ce se întâmplă de două, maxim trei ori pe an pe drumul spre Poiană nu este un concurs organizat de nişte pariori oculţi pe timp de noapte, turând motoare de maşini şi de motociclete. Evenimentele cum a fost cel din weekend-ul care a trecut sunt etape din cadrul campionatelor naționale de automobilism organizate de Federația Română de Automobilism, legal înființată după Legea Sportului din România. Mai mult decât atât, autorizarea restricționării circulației rutiere pe timpul desfășurării curselor auto este dată de comisia de circulație care funcționeaza sub direcția tehnică a Primăriei Brașov și are avizul Poliției Rutiere Brașov, RAT Brașov, Jandarmeriei și ISU Brasov și se desfășoară sub monitorizarea Politiei Locale și a Serviciului de Ambulanță Brașov.
În ceea ce priveşte disconfortul provocat braşovenilor care ne considera pe noi „răi”, amintesc doar câteva din acţiunile noastre, ale organizatorilor braşoveni:
-fiecare locuitor începând din Livadă si până la ultimul bloc din rezidenţialele din zona parcărilor primeşte cu măcar o săptămână înainte de eveniment un fluturaş care conţine programul de restricţii, scuzele noastre şi contactul pentru a putea ajunge la noi în cazul în care intervine ceva neprevăzut
-niciodată nu am reţinut vreo ambulanţă care trebuia să intervină în zona de concurs
- am organizat numeroase întalniri la primărie cu locuitori care aveau programate nunţi sau botezuri în perioada desfăşurării curselor noastre. Mereu am găsit soluţii pentru toata lumea.
În final doar două cuvinte despre propunerea, venită tot aşa fără consultări, de a muta întreaga desfăşurare a evenimentului mai „sus”, dincolo de parcări. Răspund pe înţelesul tutror: o cursă auto de anvergura unui eveniment de pe drumul de Poiană nu se poate reloca din aproape sau mai multe motive pentru care un meci de fotbal nu se poate muta de pe stadionul Tineretului în curtea liceului Aprilly Lajos”, a spus unul dintre cei mai cunoscuţi organizatori de competiţii din România.
Călin Manițiu, pilot și mare iubitor al sporturilor cu motor din Brașov a inițiat inclusiv o petiție pentru stoparea demersului anunțat de primar. Petiția a adunat, deja, în câteva zile, aproape 3.000 de semnături.
„Avem o istorie a automobilismului în această zonă care este mult prea puțin cunoscută. Din acest motiv se crează o adevărată confuzie, în sensul că un campionat național de automobilism ajunge să fie confundat cu liniuțe, cu motociclete, cu tobe modificate, cu mașini tunate care fac gălăgie pe stradă și cu şoferi care conduc periculos. Hai să nu omorâm tradiția. E ca și cum ies cu calul la juni, dar trebuie să-l învăț să-mi facă un semn discret că el vrea afară”, a spus și multiplul campion national al grupei N din cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă.
Dan Spuderka este unul dintre veteranii sporturilor cu motor din România. Cursa organizată pe Drumul Poienii îi trezește cele mai frumoase amintiri.
„Am avut etape de karting, etape naționale, în oraș, în centrul orașului, în fața Casei Armatei, am avut curse moto, curse karting. Pe drumul vechi al Poienii, pe pietrișul ală se țineau curse în 1936-1937”, a spus și Dan Spuderka.
Anul acesta s-a împlinit jumătate de secol de când se organizează, în fiecare an, fără întrerupere, competiții automobilistice la Brașov. An de an, la Raliul Brașovului și la etapele Campionatul Național de Viteză în Coastă ce se desfăşoara în oraşul nostru iau parte de mii de brașoveni și turiști.