Situație dramatică la FC Brașov
FC Brașov nu are momentan licență pentru al doilea eșalon după deciziile Administrației de Licențiere dar, are de partea sa meritul sportiv după ce a încheiat pe locul 7 în sezonul trecut.
28 Iulie 2023, 16:58
Clubul susținut de municipalitate a recuzat primul arbitru de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv pe motiv de conflict de interese în procesul deschis după neacordarea licenței pentru noul sezon.
Mai mult, FC Brașov a ieșit la atac după ce Federația Română de Fotbal a decis programarea celor de la Progresul Spartac în primul meci din noul sezon din liga a doua de fotbal în locul galben-negrilor.
FC Brașov nu are momentan licență pentru al doilea eșalon după deciziile Administrației de Licențiere dar, are de partea sa meritul sportiv după ce a încheiat pe locul 7 în sezonul trecut.
În schimb, Progresul Spartac a retrogradat în liga a treia, dar are licență pentru liga a doua.
Între timp, FC Brașov a recuzat arbitrul TAS pe motiv de conflict de interese. Acesta este angajat la aceeași companie ce oferă servicii de audit Federației Române de Fotbal și a fost factor decizional în neacordarea licenței în primă fază. Astfel, procesul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv va mai dura cel puțin încă două săptămâni.
În fotbalul românesc există un precedent în care o echipă ce a început campionatul a fost înlocuită după o decizie a TAS. Se întâmpla în 2013 când Rapid București era înlocuită după două etape de Concordia Chiajna.
Redăm în continuare comunicatul oferit de FC Brașov:
”FC Brașov îndeplinește criteriile financiare pentru a obține licența de participare în Liga a 2-a
Federația Română de Fotbal are, în acest moment, toate argumentele financiare, sportive și morale pentru a programa meciurile FC Brașov în Liga a 2-a. Ne așteptăm ca FRF să dea dovadă de fair play-ul pe care îl promovează într-un caz de interes pentru comunitatea brașoveană. De asemenea, așteptăm din partea Federației proactivitate în sensul rezolvării favorabile a situației, într-un timp cât mai scurt.
Refuzul acordării licenței din partea FRF s-a bazat pe un audit efectuat de BDO România în prima etapă a procedurii de licențiere. Toate problemele semnalate în raportul negativ al BDO România au fost corectate. Cu toate acestea, nici în faza de apel la FRF al procedurii, nici acum, în faza apelului la TAS, BDO România nu a refăcut analiza luând în considerare toate dovezile și probele trimise de către club (așa cum era normal într-o procedură de apel), iar FRF și-a însușit concluziile eronate și le-a trimis către TAS, ignorând evidențele.
FC Braşov nu are datorii restante, cu excepția celor eșalonate. Situațiile financiar-contabile ale clubului sunt mult mai bune decât cele ale multora dintre competitorii săi, care au primit licența. Problema semnalată de BDO România în prima fază a procedurii s-a referit la erori în întocmirea bilanțului pe 2022, erori care au fost corectate între timp, în totalitate, în conformitate cu legislația în vigoare.
Ne așteptăm la o judecată imparțială și corectă în faza de arbitraj de la TAS. Tocmai în acest sens și pentru a nu exista nicio urmă de îndoială asupra acestei etape esențiale, ultima, din încercarea noastră de a obține licența pentru Liga 2, am invocat instrumentul recuzării arbitrului desemnat, din două motive:
1. poziția pe care acesta o deține, de Director al BDO Spania, în condițiile în care litigiul nostru pornește de la felul deficitar în care BDO România a instrumentat auditul nostru, ca subcontractor al FRF;
2. refuzul repetat al arbitrului TAS de a organiza etapa de audiere a părților, esențială pentru dreptul nostru de a ne susține punctul de vedere și dreptatea, ambele fundamentate pe normele legislative românești, norme care necesită o clarificare și o explicare completă unui arbitru nefamiliarizat cu legislația din țara noastră.
"Amânarea deciziei vine datorită faptului ca am solicitat recuzarea. Poziția în dosarul de la TAS ne pune reale semne de întrebare privind integritatea și transparența privind procesul nostru de Licențiere. Din acest motiv, am solicitat Tribunalului de Arbitraj Sportiv recuzarea, pe motivul că arbitrul ales în dosarul nostru este într-un posibil conflict de interese.
În perioada curentă, clubul a angajat un auditor financiar extern, care a auditat toată situația clubului din 2021 până în prezent. Respectivul auditor, știind situațiile financiare ale clubului, a fost ulterior angajat să facă și un raport strict pe articolele prevăzute în criteriul financiar al documentației de Certificare Liga 2. Acest raport a fost unul pozitiv, în care s-a confirmat îndeplinirea condițiilor financiare de Certificare pentru sezonul 2023/2024.
Rapoartele financiare prezentate în aceasta perioada de către firma de audit care s-a ocupat de criteriul financiar în cadrul procesului de Certificare, conform cărora s-au luat deciziile Comisiilor de Licențiere din cadrul FRF, nu au avut o concluzie clară în ceea ce privește situațiile financiare ale clubului. Aceste rapoarte nu confirmă şi nici nu infirmă faptul că situațiile sunt în regulă sau nu. Faptul că deciziile comisiilor s-au luat pe baza unor recomandări, fără ca noi să fim consultați în privința neclarităților, pentru a putea face clarificările necesare, din nou, ne pune anumite semne de întrebare.
În continuare noi considerăm că putem avea câștig de cauză, clubul nu are datorii în perioadele de referință, iar situațiile financiare sunt clare, lucru confirmat și de alți auditori financiari.
Ni se pare logic, corect și normal ca noi sa fim echipa care începe campionatul și dorim ca FRF sa ia o decizie in acest sens cât mai curând posibil", a declarat Cristian Măţău, Secretarul General al clubului FC Braşov.
Dincolo de rivalități istorice sau de moment, dincolo de simpatii sau animozități, dincolo de ambițiile și interesele fiecărui actor implicat în fenomenul fotbalistic din România, credem cu tărie că Fotbalul, meciurile și rezultatele trebuie să se desfășoare în iarbă, sub privirile publicului. Rolul licențierii este de a asigura sănătatea financiară a cluburilor și un campionat neafectat de falimente și de retrageri.
Într-un context românesc, în care fiecare ediție de campionat ne arată echipe care, deși își iau licența, au probleme în a termina campionatul, FC Brașov este singura echipă penalizată de FRF, deși nu are probleme financiare. În fața acestei evidențe și acestui paradox, nu ne rămâne decât să întrebăm "de ce?" și să sperăm că dreptatea noastră va fi consfințită la TAS”.