Finala Cupei României la fotbal U19 ani aduce față în față echipele celor de la Sepsi Sf Gheorghe și FK Miercurea Ciuc
Aproape jumătate din componenții celor două loturi sunt tineri fotbaliști crescuți sau trecuți pe la echipe din Brașov.
18 Mai 2022, 14:55
Finala Cupei României la fotbal pentru echipele sub 19 ani aduce față în față echipele celor de la Sepsi Sf Gheorghe și FK Miercurea Ciuc, joi, de la ora 15.30, pe Stadionul Giulești.
Pe lângă meritele cluburilor implicate, meciul ascunde o poveste dramatică pentru fotbalul brașovean. Aproape jumătate din componenții celor două loturi sunt tineri fotbaliști crescuți sau trecuți pe la echipe din Brașov.
Colțea Brașov este principalul furnizor de talente pentru cei de la Sepsi U19 și FK Miercurea Ciuc U19, clubul brașovean așteptând să regăsească printre titularii de joi după-amiază, de pe noul Giulești, 12 jucători. Daniel Verguț din postura de căpitan și Levente Bujdoso în lotul ciucanilor, respectiv Rajmond Niczuly, Robert Hamciuc, Rareș Maftei, David Robert , Paul Popa, Robert Veress, Andrei Mitu, Denis Rența, Darius Ghiță și Sergiu Șerban, pentru cei de la Sepsi.
“Pe mine mă tot încearcă tot felul de stări și de trăiri. Pe de o parte bucurie - sunt bucuros că alături de colegii mei (...) am reușit să formăm destui jucători. Pe de altă parte, sentimente de tristețe. Și o spun sincer, pentru că Brașovul pierde generații de copii talentați”, a precizat președintele Colțea Brașov, Ciprian Jurubescu.
Mai mult, pe banca covăsnenilor îl găsim pe brașoveanul Lucian Nicolau, fost tehnician al celor de la Corona și FC Brașov, care trage un semnal de alarmă asupra decalajului între nivelul fotbalului brașovean și cel al fotbalului din Covasna și Harghita.
“Decalajul care există - nu numai în Brașov, poate și în alte orașe mari din România - ce se întâmplă la Ciuc...să știi că se face tot mai mare. Dacă nu va începe construcția unor academii normale (...) Tu, ditamai orașul Brașov este normal să ai o academie de fotbal în care tu să prinzi copiii pe care îi ai. Sunt foarte mulți copii, nu buni, ci foarte buni, în Brașov, foarte mulți”, a precizat Lucian Nicolau.
Una din principalele diferențe sesizate de tehnicianul brașovean vine în zona corectitudinii.
“În primul rând sunt condițiile de pregătire pe care le oferă: teren, antrenament, cazare, cu masă, cu antrenori calificați. Și oamenii sunt corecți în primul rând cu sportivii și sunt corecți cu ei, pentru că atunci când primești o sumă de bani, chiar dacă vin de la guvernul maghiar, să zic, mare parte din bani - banii sunt cheltuiți așa cum trebuie. Trebuie să dea de gândit la multă lume faptul că sunt jucători în Brașov de 2004 - 2005 care sunt la Sepsi, care fac naveta, care nu mai fac naveta, ci care sunt cazați la Sepsi, au cazare și masă și școală”, a adăugat Lucian Nicolau.
Sepsi Sf. Gheorghe este finalistă de Cupei României și cu echipa de seniori, finala cu FC Voluntari având loc tot pe Giulești, de la ora 20.30.