Infecţie cu virusul West Nile, confirmată la un pacient din Bucureşti
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că din 3 iunie, de când a început perioada de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile, şi până în prezent s-a înregistrat un caz confirmat de infecţie.
Articol de Răzvan Ţirea, 26 Iulie 2024, 11:22
Potrivit unui comunicat de presă al Institutul Naţional de Sănătate Publică este vorba de un bărbat din grupa de vârstă 60 - 69 de ani, din municipiul Bucureşti.
Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă populaţiei evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea de substanţe chimice repelente pentru ţânţari, folosirea plaselor de protecţie la ferestre, desecarea bălţilor din jurul gospodăriei, îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi gunoiului menajer din gospodărie, scrie Agerpres.
Virusul West Nile este un virus transmis prin înțepătura țânțarilor infectați. Face parte din familia Flaviviridae și este răspândit în multe părți ale lumii, inclusiv în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.
Caracteristici și Simptome
Simptome Ușoare - Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome. Cei care prezintă simptome ușoare pot avea febră, dureri de cap, dureri musculare, erupții cutanate și ganglioni limfatici inflamați.
Simptome Severe - Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă simptome severe, cum ar fi meningită (inflamația membranelor creierului și măduvei spinării), encefalită (inflamația creierului) sau paralizie. Simptomele severe includ febră mare, dureri de cap severe, gât înțepenit, confuzie, tremurături, convulsii și slăbiciune musculară.
Grupuri de Risc - Persoanele în vârstă și cele cu sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii.
Transmitere
Virusul se transmite prin mușcătura țânțarilor infectați, în special din genul Culex. Țânțarii se infectează atunci când se hrănesc cu sângele păsărilor infectate. Virusul nu se transmite de la o persoană la alta prin contact direct.
Prevenţie
Evitarea înțepăturilor de ţânțari - Utilizarea repelentelor de țânțari, purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, instalarea plaselor de țânțari la ferestre și uși.
Controlul ţânțarilor - Eliminarea apei stătătoare unde țânțarii se pot reproduce, cum ar fi în vasele de flori, jgheaburi, piscine nefolosite și alte recipiente.
Tratament
Nu există un tratament specific pentru infecția cu virusul West Nile. Tratamentul este simptomatic și de susținere, incluzând hidratarea, medicamente pentru reducerea febrei și durerilor și, în cazurile severe, spitalizarea pentru îngrijire intensivă.
Virusul West Nile este o problemă de sănătate publică importantă, iar măsurile de prevenție sunt esențiale pentru reducerea riscului de infecție.
Citeşte şi: Grijă mare la plantele invazive!