1 din 10 elevi a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog ilicit
1 din 10 elevi a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog ilicit, vârsta medie de debut în consumul de droguri fiind 13 ani.
Articol de Sorin Ţîrcă, 19 Ianuarie 2025, 17:43
În acest context, sâmbătă, 18 ianuarie, a fost organizată o nouă Conferință Antidrog, în Brașov, la Sala Patria, la care au fost prezenți zeci de copii și părinți.
Despre impactul drogurilor asupra sănătății mintale și fizice a vorbit academicianul brașovean, profesor doctor Alexandru Vlad Ciurea:
”Toată lumea se preocupă. Ne preocupă pe toți. Acum am venit cu un nou articol pe care l-am pregătit, este sub tipar tot în această direcție și lucrurile sunt foarte, foarte serioase pentru toți. Științific, drog înseamnă orice substanță care are capacitatea să producă adicție. Acestea sunt drogurile cu care noi trebuie să ne batem. Lupta este inegală întrucât creierul uman este cel care face adicția”.
Brașovean și el, părintele Constantin Necula l-a amintit pe psihologul Nicolae Mărgineanu, care face trimitere la originele și obiceiurile noastre în toate lucrările sale, și a vorbit despre noile concepte moderne la care tânăra generație este pusă în fața faptului de a se adapta:
”Fiecărui popor îi aparține o chimie a creierului său. Nu poți să muți concepte, pur și simplu, dintr-o parte în cealaltă și să crezi că ai rezolvat problemă. Trebuie să gândești asupra creierului pe care îl ai la îndemână. Ce-am uitat noi despre copiii noștri? Faptul că mănâncă altfel decât toți ceilalți, că se manâncă așa cum se mănâncă pe la noi, că ar putea să se îmbrace ca la noi, un pic mai ieftin și fără fițe. Noi le-am stricat gustul la mâncare, noi le-am stricat gustul la îmbrăcare, noi le-am creat dependențe de fișe care vin din lume către noi și ne sufocă”.