17 medalii pentru juniorii de la CS Babarunca la Campionatele Naționale de Orientare în alergare
Rezultate foarte bune pentru CS Babarunca Săcele la Campionatele Naționale de Orientare în alergare, care au avut loc în weekendul trecut la Reci și Tg Secuiesc.
14 Septembrie 2021, 16:16
Rezultate foarte bune pentru CS Babarunca Săcele la Campionatele Naționale de Orientare în alergare, care au avut loc în weekendul trecut la Reci și Tg Secuiesc. Astfel sportivii brașoveni au obținut un total de 30 de medalii, din care 11 medalii de aur, 12 medalii de argint și 7 medalii de bronz.
17 din cele 30 de medalii au fost culese de secția de juniori, care au avut 6 medalii de aur, 10 de argint și 1 de bronz. Astfel la juniori mari (U16) Iulia Stupu a devenit campioană națională la Lungă Distanță, iar Ioan Iacob a obținut două medalii de argint la Lungă Distanță și Medie Distanță la U16 și una de argint, la Sprint, la U18. La juniorii mici cei mai medaliați au fost Vlad Percec la U14, două titluri de campion național și o medalie de argint și Ana Brânduș la U12, 3 tilturi de campion național și o medalie de argint. Celelalte 13 medalii au fost obținute la categoriile Master.
Peste 300 de sportivi din întreaga țară au participat la Campionatele Naționale din județul Covasna. La Orientare în alergare acestea se organizează pentru toate categoriile de concurs, juniori (de la 12 la 18 ani), tineret (sub 20 de ani), seniori și master (categorii de la 35 ani până la 80 de ani). Anul acesta cel mai vârstnic participant a avut 78 de ani.
Fiecare Campionat Național are 4 probe: Medie Distanță, Lungă Distanță, Sprint și Ștafetă. Cu excepția probei de Sprint care se desfășoară în oraș, celelalte probe se desfășoară exclusiv în pădure. Orientarea în alergare este o disciplină sportivă foarte practică în țările nordice (în Suedia face parte din programa școlară), baltice, ale Europei centrale (Franța, Elveția, Austria, Cehia) și de est (Rusia, Ungaria, Ucraina). La noi în țară înainte de 1989 era practicată, în special sub forma Orientării turistice, după anii 2000 ea fiind practicată aproape în exclusivitate ca sport de performanță. Cei mai cunoscuți sportivi români sunt Ionuț Zincă (sportiv medaliat în diferite etape de Cupă Mondială) și Andra Anghel (fostă viceampioană mondială de juniori).