2 alergători au dus mai departe tradiția Crosului 15 Noiembrie în acest an. Cerc restrâns de persoane la ceremonia de depunere a coroanelor
Prezent la ceremonia de depunere a coroanelor, primarul Allen Coliban spune că vom avea trei monumente dedicate luptei împotriva comunismului.
15 Noiembrie 2021, 18:37
Ceremonia de depunere de coroane în memoria novembriștilor care nu mai sunt printre noi a avut loc și în acest an într-un cerc restrâns, din cauza pandemiei de coronavirus.
Conducerea Asociației 15 Noiembrie 1987 a decis să renunțe la ceremonialul religios anul acesta, iar la depunerea de coroane au luat parte câteva zeci de brașoveni, în cea mai mare parte reprezentanți ai instituțiilor sau asociațiilor din oraș.
„Din păcate nu am putut să organizăm evenimentele cum ne-am dorit noi, dar un lucru îmbucurător este că anul acesta a apărut o lege prin care data de 15 noiembrie este recunoscută ca zi de luptă anticomunistă, un lucru foarte important nu numai pentru Brașov, ci și pentru țară. De anul viitor ne așteptăm ca autoritățile să organizeze ziua cum se cuvine, având în vedere că este un simbol al României”, a spus președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu.
Doar două persoane au alergat în acest an la a 32-a ediție a Crosului 15 Noiembrie. Desfășurat fără întrerupere din 1990 încoace, crosul care are loc în memoria Revoltei muncitorilor brașoveni este cea mai veche întrecere de atletism din țara noastră. Din acest motiv, organizatorii și cei doi participanți și-au dorit să mențină vie flacăra întrecerii, chiar dacă nici în acest an nu s-a putut organiza o competiție de mare amploare, din cauza pandemiei.
“Este un eveniment care a dat o lovitură foarte dură sistemului de atunci în care lipsurile de tot felul au adus oamenii în situația în care nu au mai rezistat. O răbufnire a demintății îndelung pusă la încercare de către sistemul de atunci", a spus unul dintre alergători, Aurel Bejenariu, membru al Asociației 15 Noiembrie 1987.
Al doilea alergător este un atlet amator, George Cojocaru, care a participat la toate edițiile crosului, inclusiv cea de anul trecut, când a fost singurul care a dus mai departe tradiția.
“Eu am participat la toate cursele din 90 până acum și vrem să aibă continuitate cât de mult se poate. Eu vreau să fiu ambasadorul crosului ăsta încă 30 de ani de acum înainte”, a spus George Cojocaru.
Prezent la ceremonia de depunere a coroanelor, primarul Allen Coliban spune că vom avea trei monumente dedicate luptei împotriva comunismului.
“Avem 3 proceduri pentru monumente. Consider că suntem datori să cinstim atât memoria eroilor din 1987, cât și a celor din 1989, dar și a lui Liviu Cornel Babeș. Toate cele 3 se află în procedura de concurs de soluții si sper să le avem gata în decursul anului viitor”, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.