2021, anul cu cel mai mic număr de nașteri în România. Ce spun specialiștii
În anul 2021, municipiul Brașov a avut aproape 1900 de nou-născuți.
15 Februarie 2022, 18:21
În 2021 am avut cel mai mic număr de nașteri în România. Cu 180.000 de nou-născuți mai puțin. Dovadă stau cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică, cifre care arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru indicatorul de natalitate din arhiva INS, adică din anul 1930 până în prezent.
O spun și bunicii de azi, părinții de ieri, care își mai amintesc cum în urmă cu 10-20 de ani, în jurul blocurilor erau mai mulți copii la joacă decât acum.
În vreme ce decidenții caută explicații, bunicii au cele mai simple explicații pentru ceea ce se întâmplă:
„Situația critică din țară, de la momentul actual, condițiile de trai, serviciile. Tinerii se gândesc, în primul rând, cu ce să crească copiii. Altădată era foarte bine: era serviciu asigurat, nu se punea problema salariilor, locuință asigurată și toate cele. Siguranța zilei de mâine - nu se punea problema că mâine rămâi fără serviciu”, ne-a spus un bărbat.
„Sărăcia. Noi pe timpul lui Ceaușescu am făcut câte doi și era ok”, a spus o brașoveancă.
„Viața scumpă, în general; lipsă creșe, grădinițe. Parcurile erau toate pline de copii”, a precizat alt brașovean.
„Tineretul a plecat în străinătate. De unde copii la noi? se folosesc de copiii noștri cei din străinătate. Ăștia de aici se feresc să facă pentru că nu au viitor, nu au un trai mai bun”, crede alt cetățean.
Motivele reticenței tinerilor de a avea copii nu țin doar de nesiguranța zilei de mâine, spun specialiștii.
„Un punct de reper ar fi importanța carierei și impedimentele - din punctul lor de vedere - care vin o dată cu existența unui copil. Protecția socială a familiei și a copiilor înregistrează, din punct de vedere legislativ, carențe. Nu în ultimul rând, m-aș referi la sistemul de valori morale, care s-a schimbat destul de mult față de acum 30-40 de ani. Mă refer la importanța copiilor în viața cuplului - nu își mai doresc atât de mult, viața este marcată de situații tensionate pe o perioadă mai mare de timp și atunci apare acel gând: «Oare copilul meu va fi sănătos în momentul în care eu sunt foarte stresat/ă?» Sunt niște întrebări pe care tinerii și le pun”, a explicat psihologul Maria Teherciu.
În anul 2021, municipiul Brașov a avut aproape 1900 de nou-născuți, pentru care părinții lor au primit trusoul pentru primele 3 luni de viață ale micuțului, potrivit datelor Direcției de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Brașov. Asta printr-un program derulat de municipalitate, în care sunt acordate tichete valorice în cuantum total de 1500 de lei.