21 de angajați ai RIAL, concediați. Conflictul intră în instanță
Reprezentanții angajaților susțin că au fost concediați subiectiv, după ce și-au cerut drepturi restante.
17 Februarie 2022, 19:28
21 de angajați ai RIAL au fost concediați încă de la finalul anului trecut. Unora li s-a încheiat perioada de preaviz, alții urmează să o încheie în aceste zile. Reprezentanții angajaților susțin că au fost concediați subiectiv, după ce și-au cerut drepturi restante.
„Noi am fost mai vocali (...) ne-am cerut drepturile, ei nu ni le-au dat: niște prime de vacanță, de Paște, de Crăciun, încă o primă de Paște de acum doi ani. I-am și dat în judecată, 51 de inși. Primul termen este pe 23 martie. Pe noi ne-au disponibilizat pe motiv că nu suntem rentabili, dar oamenii ăștia au terminat Liceul «Unirea», Liceul de Informatică; au reabilitat termic o grămadă de blocuri, de platforme. Cu acești oameni a făcut treabă fostul director. S-au dat afară cei mai buni oameni”, a spus Petre Dragomir, reprezentant al angajaților RIAL.
După ce vor pleca toți cei 21 de angajați disponibilizați, RIALul va mai rămâne cu 35 de oameni pe șantier, care au de încheiat contractele existente. Suspiciunea foștilor angajați este că aceste contracte vor fi făcute cu alte firme.
„Culmea, acuma, după ce ne-a disponibilizat pe noi, au început să aparălucrările. Anul trecut, în toiul verii ne-a trimis acasă cu 75%. Ne-a băgat o perioadă cu 4 ore și acuma chiar au început să aparălucrări, dar din câte se știe vor să le dea sub antrepriză”, a adăugat Petre Dragomir.
Conducerea RIAL a transmis redacției „Radio România Brașov FM” doar în scris replica la ceea ce afirmă o parte dintre angajați.
„Disponibilizarea celor 21 de muncitori a fost aprobată în ședința ordinară de Consiliu Local din luna decembrie 2021. Motivul principal al disponibilizărilor a ținut de lipsa îndelungată a unor fronturi de lucru deschise pentru muncitorii societății. Nemulțumirile muncitorilor legat de nivelul salarial pe care îl poate oferi societatea RIAL, productivitatea scăzută constatată de către conducerea Serviciului Tehnic pe câteva șantiere private unde o parte din muncitori au fost mobilizați temporar, respingerea oricărei propuneri venite din partea conducerii și al CA de renegociere a contractului colectiv de muncă, precum și solicitările repetate ale multor muncitori de a li se da drepturile să plece, au fost alte elemente și motive importante. Reorganizarea societății este un proces continuu, analiza conducerii executive vizând în mod direct accesul la servicii cât mai profesioniste pentru un cost just (indiferent de specialitate). Vom lua măsurile pe care le consideram justificate în acest moment pentru a asigura stabilitatea societății din toate punctele de vedere (externalizări de activități, crearea de noi centre de profit, redimensionarea altora etc). Societatea RIAL lucrează cu salariații proprii, nu există firme din București (acest subiect a mai fost susținut de diverse persoane pentru dezinformare intenționată). Cum era de așteptat reorganizarea societății pe alte valori și mod de lucru, a provocat reacții de rezistență și nu numai”, a transmis Sorin Jula.
În altă ordine de idei, recent, Consiliul Local a aprobat bugetul RIAL pentru anul 2022. Unul care va fi suficient pentru a asigura activitatea pe o perioadă de aproximativ 7 luni, după cum se arăta în proiect. Altfel spus, fără rectificări, ar putea urma noi disponibilizări.
Sursa foto: arhivă / pixabay.com