26 de trasee turistice reabilitate, în jurul Brașovului
Vor fi reabilitate 26 de trasee turistice și vor fi luate măsuri de siguranță privind diminuarea accidentelor celor care doresc să admire orașul Brașov de la înălțime, din zona literelor Brașov de pe masivul Tâmpa.
14 Iulie 2021, 17:52
„Trasee de Bun-Simt Turistic în jurul Brașovului” este proiectul lansat de Asociatia Bun-Simt și Atitudine Civică, alături de Serviciul Public Local Salvamont Agrement și alți parteneri.
Astfel, vor fi reabilitate 26 de trasee turistice și vor fi luate măsuri de siguranță privind diminuarea accidentelor celor care doresc să admire orașul Brașov de la înălțime, din zona literelor Brașov de pe masivul Tâmpa.
“Ne-am propus să susținem echipa Salvamont cu materiale pentru reabilitarea traseelor turistice, să îi susținem cu tot ce au ei nevoie în activitatea de zi cu zi. Aici, pe Tâmpa, vorbim de un proiect special. Este vorba despre faptul că aici s-au întâmplat foarte multe accidente și cei de la Salvamont au creat un proiect de amplasare a unei balustrade de susținere, astfel încât oamenii, când merg pe teren accidentat, să aibă de ce să se țină, să nu își mai rupă gleznele”, a spus coordonatorul proiectului, Cristina Predoiu.
Potrivit directorului Serviciului Public Local Salvamont Agrement Braşov, Daniela Șurubariu, lucrările vor fi realizate de o firmă specializată, pe trei sectoare din partea superioară a Muntelui Tâmpa. Aria de competență a acestui serviciu se întinde pe întreaga suprafață a municipiului Brașov, însumând peste 6.700 ha de pădure și gol alpin. Această suprafață este brăzdată de 26 de poteci turistice cu o lungime totală de cca 150 km.
„Serviciul Salvamont este beneficiarul acestui proiect prin care vrem să realizăm mai multe elemente de siguranță în zona superioară a Muntelui Tâmpa, deoarce este cel mai frecventat traseu turistic din Brașov și, din păcate, prezintă mai multe pericole, atât vara cât și iarna”, a spus Daniela Șurubariu.
Rangerul Rezervației Tâmpa, Viorel Mihai, a explicat, la rândul său, că un program de reabilitare a traseelor este necesar în condiţiile în care multe dintre acestea au fost deteriorate de turişti.
“Au fost poteci late și frumoase dar, datorită turiștilor care le-au scurtat, în momentul de față avem poteci mai înguste. De la o potecă de 1 – 1,5 m avem, în momentul de față, segmente de drum de 40 - 50 de cm care nu fac altceva decât să ne pună viața și sănătatea în pericol. Poate cu ajutorul voluntarilor, al nostru, și al mai multor instituții, cu siguranță le vom introduce într-un program de reabilitare”, a spus Viorel Mihai.
Rangerul muntelui Râmpa a făcut un apel către turişti să respecte panourile de afişaj şi, în general, regulile de conduită pe munte şi să nu arunce deşeuri şi, totodată a avertizat că, pentru evitarea accidentelor, să se echipeze corespunzător, începând de la încălţăminte, iar acum, sezonul cald, să aibă, la ei, apă.