27 iulie - Ziua Mondială a Cărților Vechi. Colecții impresionante la Biblioteca Județeană și la Prima Școală Românească
Între multe alte cărți vechi, Biblioteca Județeană George Barițiu are un codex în latină și germană.
27 Iulie 2021, 16:53
27 iulie este Ziua Mondială a Cărților Vechi, iar Brașovul are un patrimoniu important în acest domeniu.
Între multe alte cărți vechi, Biblioteca Județeană George Barițiu are un codex în latină și germană, tipărit în secolul al XV-lea și utilizat timp de mai multe secole în orașele din Transilvania.
“Avem o carte veche de la 1583, apărută la Brașov, purtând și stema orașului pe pagina de titlu. Este o carte de drept, o antologie legislativă, alcătuită de către Matthias Fronius, un învățat sas din Brașov”, a spus reprezentanta Bibliotecii Județene Brașov, Ruxandra Nazare
La Biblioteca Județeană mai există și un atlas de mari dimensiuni, care cântărește câteva zeci de kilograme, tipărit în secolul al XIX-lea. Tot aici regăsim, la polul opus, două cărți care au aproximativ doi centimetri.
Cea mai importantă colecție de carte cu adevărat veche din România există tot la Brașov. Muzeul Bisericii Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească are sute de cărți de acum mai multe secole, de o valoare inestimabilă.
„Prima carte de legi din tot spațiul european scrisă într-o limbă națională este Pravila Mare a lui Matei Basarab - Târgoviște 1652. Aici putem vedea relicvele Limbii Române, adică primele două gramatici, prima cronică, prima istorie scrisă în Limba Română - Cronica Bisericii Sfântului Nicolae a lui Radu Tempea II, unul dintre adevărații părinți ai Limbii Române”, a spus muzeograful Ioan Cornea.
La muzeul bisericii pot fi văzute cele mai importante dintre aceste cărți, păstrate cu mare grijă de muzeografi.