35 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987
Se împlinesc 35 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987, prilej cu care sunt organizate, la Brașov, mai mult manifestări menite să amintească de curajul și sacrificiul muncitorilor de la uzina Steagu Roșu.
15 Noiembrie 2022, 09:17
Se împlinesc 35 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987, prilej cu care sunt organizate, la Brașov, mai mult manifestări menite să amintească de curajul și sacrificiul muncitorilor de la uzina Steagu Roșu.
Vor fi lansări de carte, depuneri de coroane și jerbe de flori, proiecția filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, dar și proiecții laser pe Tâmpa și pe clădirile din Piața Sfatului.
În plus, duminică au fost organizate la Brașov trei competiții sportive, printre care și tradiționalul Cros 15 Noiembrie, în amintirea acelei zile de toamnă din anul 1987. Și asta în contextul în care, în urmă cu 35 de ani, Brașovul ținea prima pagină a ziarelor din străinătate, printr-o revoltă care a surprins întreaga lume.
Nimeni nu se aștepta ca, într-o țară cu cel mai represiv regim comunist, cineva să aibă curajul să iasă în stradă și să protesteze.
Istoricul Nicolae Pepene spune că revolta din 15 noiembrie 1987 a început la Uzina de Autocamioane Steagul Roșu, printr-o grevă izbucnită noaptea.
A continuat ziua cu un marș până în centrul orașului.
Brașovenii au scandat pentru prima oară în România: „Jos Ceaușescu, jos comunismul!”, intonând și ceea ce avea să devină imnul din decembrie 1989 și, ulterior al țării „Deșteaptă-te, române!”.
Refuzul autorităților de a dialoga cu demonstranții a provocat luarea cu asalt a sediilor puterii comuniste, respectiv Consiliul Județean din actuala Prefectură și Comitetul Municipal din Primărie.
A urmat intervenția brutală a trupelor speciale, anchetele, arestările, tortura, procesul, condamnările și deportările.
Sute de persoane au fost anchetate, 61 au fost deportate, 27 au avut domiciliu obligatoriu.
Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 a fost descrisă de istorici ca fiind cel mai vehement protest anticomunist al acelui an, din întreaga Europă Răsăriteană.
Când toate privirile erau ațintite asupra mișcării „Solidaritatea” din Polonia și asupra reformatorului Mihail Gorbaciov, la Moscova, surpriza a venit din România, din Brașovul care era la vremea aceea cel de-al doilea mare oraș al țării.
Sursa foto: arhivă / AGERPRES / RADOR