5 șaguniști, pe locul I, după prima etapă, într-un concurs intrenațional de științe între universități
Echipa de șaguniști a fost îndrumată de profesorul Carmen Tănăsescu. Aceeași care i-a mai dus pe șaguniști în vârful olimpidelor de fizică, în concursurile NASA sau în alte competiții.
17 Martie 2021, 19:43
Maria Nicolau, Alexandru Ștefan, Mattia Marziali, Ioana Popa si Andrei Borcoman sunt cei 5 elevi de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov, reuniți în echipa Limitless. O echipă care s-a clasat pe Locul I în Concursul Internațional de Științe ITS, organizat, în 2021, de Ucraina.
Este primul an în care șaguniștii intră în acest concurs, derulat doar la nivel universitar, iar în prima etapă au obținut cel mai mare punctaj. Practic,pentru că se derulează doar online, tinerii au avut de trimis 3 lucrări științifice, realizate de ei cap-coadă, cu soluții unice, pe teme de biologie, chimie, fizică și informatică.
Rezultatul i-a surprins chiar și pe adolescenți:
„Spre uimirea noastră, am luat locul I, la prima etapă. Chiar dacă nu am fost foarte încrezători la început, pentru că eram singura echipă din preuniversitar și restul erau studenți. Am fost foarte fericiți, am muncit foarte mult pentru acest concurs și ne bucurăm foarte mult că ne-am clasat primii în a doua etapă”, ne-a mărturisit căpitanul echipei, Maria Nicolau.
A doua etapă începe vineri și durează 4 zile, timp în care vor fi adevăratele dezbateri științifice. Online.
„O echipă dintr-o țară vine și-și prezintă soluția – are rolul de reporter, apoi vine opoziția, care încearcă să aducă contraargumente la soluția reporterului, în același timp există o discuție, întrebări, clarificări și la sfârșit vine un reviewer, a treia țară, care încearcă să echilibreze discuția, între reporter și oponent, ca la sfârșit juriul să decide cine a avut dreptate sau cine a venit cu argumente mai bune. Aceste tipuri de concursuri sunt, după părerea mea, foarte importante și, din păcate, la noi nu se promovează foarte mult, dar este un concurs care ne dezvoltă foarte mult, pe toate planurile”, a adăugat Maria Nicolau.
Echipa de șaguniști a fost îndrumată de profesorul Carmen Tănăsescu. Aceeași care i-a mai dus pe șaguniști în vârful olimpidelor de fizică, în concursurile NASA sau în alte competiții.
„Îmi plac astfel de competiții pentru că, în special în ultimul an, când competițiile tradiționale au fost inexistente, această supapă înspre lumea exteriorului este extrem de bună pentru copii. Îi ține motivați, informați, performanți”, a spus prof. Carmen Tănăsescu.
În 2019, șaguniștii au mai participat și la Turneul Tinerilor Oameni de Știință, din Belarus, unde au obținut bronzul, sau Turneul Tinerilor Fizicieni, din 2020, acesta din urmă organizat exclusiv online. Cât despre competițiile NASA, fiecare participare a șaguniștilor a însemnat clasarea pe podium.