6 adulți cu boli cronice de sănătate mintală au devenit angajați
Proiectul "Lumea din mintea mea" a inclus 12 beneficiari, care au avut parte de un program intens, ce a presupus, între altele terapie cu cai, ergoterapie, meloterapie, dar și consiliere vocațională și două vizite la angajatori.
26 Octombrie 2023, 15:55
6 adulți cu boli cronice de sănătate mintală au devenit angajați, grație unor proiecte ale Asociației de Servicii Sociale SCUT Brașov.
Cel mai recent este „Lumea din mintea mea”, care a inclus 12 beneficiari, ce au avut parte de un program intens cu terapie cu cai, ergoterapie, meloterapie, dar și consiliere vocațională și două vizite la angajatori.
Totodată, ei au avut și o acțiune de ecologizare, dar și o excursie în afara Brașovului.
Toate acestea, pentru a-i scoate din izolare și pentru a-i integra ușor-ușor, în comunitate.
„Cu siguranță, fiecare are în mintea lui o lumea lui, doar ca lor este un pic mai diferită și au mare, mare nevoie de sprijinul nostru. Este o boală cronică, schizofrenia, ea nu trece niciodată, dar cu ajutorul nostru acești oameni pot deveni funcționali și pot accesa un loc de muncă și pot avea o viață normală. Acel tratament le menține, din punct de vedere fiziologic, substanțele în creier, îi menține în echilibru, mental vorbind. Dar acest tratament trebuie să fie completat și de terapii de specialitate și un loc în care ei să socializeze și unde să vină. Ca acasă. Aici vin, ne pot spune absolut tot ce au pe suflet, ne pot povesti despre halucinațiile lor, care nu sunt ușor de dus și nu le pot spune oricui”, a explicat Mariana Busuioc, reprezentant al Asociației SCUT.
Patru dintre cei angajați sunt acum în singura întreprindere socială de inserție pentru persoanele vulnerabile din oraș.
„Ei fac diverse activități. Noi avem partea de producție și partea de vânzare. Acuma, partea de producție, ei realizează complet tot ce înseamnă produse de îngrijire, produse de aromatizare a încăperii și produse de curățenie. Asta înseamnă dozare materii prime, amestecare materii prime, turnare în forme, etichetare, deci totul de la 0. Noi încercăm chiar să-i implicăm în cât mai multe etape ale procesului de manufacturare, iar apoi, este partea de vânzare, în care efectiv ei comunică cu clienții. Practic, sunt două departamente aici, diferite. Avem niște denumiri mai aparte. Una este «echipa rachetă», partea de vânzare și «echipa UFO» e partea de producție. Dar ceea ce vreau să spun prin asta este că noi încercăm să facem și un climat cât de prietenos, așa, pentru aceste persoane”, a spus Bogdan Dimciu, reprezentant al întreprinderii.
Proiectul vine și în sprijinul familiilor în care sunt aceste persoane. Un exemplu este doamna Rodica, mama unui adult diagnosticat cu boală mintală în urmă cu 23 de ani:
„Foarte greu l-am convins să mergem la un psihiatru. Auzea voci, mă rog. Am trecut printr-o perioadă foarte tristă și foarte urâtă. Nu doresc niciunui părinte. Noroc cu oamenii ăștia. Sunt minunați. Plus, doctorița psihiatră pe care o are acuma de câțiva ani de zile i-a găsit o formulă bună de tratament, care îl ține sub control și cu activitățile ce le face aici și zi de zi. Are o ocupație și îi merge mai bine și mie, și lui, pentru că și eu pot să o iau pe arătură, că nu e foarte ușor să ai un copil bolnav psihic. Vă spun, e foarte greu, că și eu am obosit foarte tare. Mă ajută foarte mult SCUT-ul, pentru că îl ia și face ceva că el, altfel, nu face nimic”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, cu cofinanțare de la Consiliul Județean.