61 de elevi și 55 de dascăli au păstrat Brașovul pe harta excelenței naționale
Toți au fost recompensați într-un cadru festiv, la Centrul Cultural Reduta, într-un eveniment devenit tradiție – Gala excelenței în educație.
Articol de Adina Chirvasă, 11 Decembrie 2024, 17:12
Pentru elevi, aceste premii înseamnă o recunoaștere a muncii lor, pe care o fac de plăcere, de altfel.
Așa cum ne spune Marc Patzelt, „meșotist” în clasa a XII-a, recompensat cu premiul I la Olimpiada Națională de Germană Modernă. Și, pentru că tot o știe atât de bine, are de gând să plece după liceu în Germania:
„A fost o experiență în primul rând deosebită. Nu pot să zic că m-am pregătit special pentru această olimpiadă, pentru că a fost mai mult o olimpiadă de creativitate. Învăț din clasa a V-a de la școală, din clasa a IX-a am intrat la clasa de bilingv germană și atunci studiez mai multă germană. Da, voi pleca în Germania, pe chimie, după liceu”.
Colega lui de „Meșotă”, Amalia Grosu a ocupat locul II tot la naționala de germană, dar ea știe sigur că vrea să rămână în țară.
„Nu m-am așteptat și sunt recunoscătoare că am reușit acest lucru, deoarece cu un an înainte nu m-aș fi gândit că este posibil pentru mine să ajung atât de departe. Luasem printre ultimele rezultate la olimpiadă un an mai înainte și am fost determinată prin întrebări chiar și ale colegului meu să-i mai ofer o șansă olimpiadei. Și uite, chiar am fost și am ajuns la națională pe locul II, și apoi am ajuns chiar și în lotul pentru internațională, cel lărgit”, a spus Amalia Grosu.
Performanță se face și în liceele din județ. O demonstrează Medeea Pop, clasa a VIII-a, de la Liceul Teoretic Ioan Pascu Codlea, premiată pentru locul I la Olimpiada Națională de Română pentru minorități:
„A fost nici foarte dificil, nici foarte ușor, adică a mai participat și înainte și de aceea aveam mai multă experiență și nu mi-a fost prea dificil, dar m-am pregătit. Chiar dacă am fost această olimpiadă, nu pot să zic că îmi place atât de mult limba română, adică prefer mai mult matematica, dar poate, nu știu, voi face și ceva cu limba română, mai încolo”.
Performanțele copiilor se datorează și dascălilor, care mereu trebuie să se adapteze noilor generații.
„Preocupările lor sunt diferite în afara școlii, hobby-urile sunt diferite. Chiar astăzi am avut cu ei o discuție legată de faptul că ei se uită foarte mult la influenceri. Dar, cu toate acestea, ei reușesc să îmbine și școala, și performanța școlară și cu ceea ce îi preocupă pe ei. Provocarea mea cea mai mare este să-i fac să citească, să-i determin să citească și, în general, au o lectură obligatorie. Dar după ce termină clasa a VIII-a și ajung la liceu, îmi mulțumesc pentru că au abilitatea de a ști să înțeleagă o carte”, a explicat prof. Corina Maroti, profesoară de română la Liceul Teoretic Ioan Pascu Codlea.
Fiecare elev a primit și recomepense financiare, în funcție de performanță. Valoarea totală a premiilor a fost de 250.000 de lei. Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică:
„Profesorii sunt demni de lăudat pentru că se ocupă de șlefuirea acestor diamante și, desigur, elevii. Avem noi impresia de multe ori că tânăra generație nu mai face performanță. Așteptările noastre sunt mari de la ei, pentru că înseamnă generația de mâine, ce punem în loc. Eu constat că nu numai că avem ce pune în locul nostru, când nu vom mai fi sau când ne vom retrage, dar generația care vine este mult peste noi”.
Momentele de premiere au fost completate cu momente muzicale susținute de elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”, și ei laureați în multe competiții județene și naționale.
Pentru concursurile naționale s-au acordat 3000 lei pentru locul I, 2.700 lei pentru locul II, 2.400 lei pentru locul III şi 2.000 de lei pentru menţiune, în timp ce elevii cu reuşite la nivel naţional au fost premiați cu 1.800 lei pentru locul I, 1.600 lei pentru locul II şi 1.400 lei pentru locul III.