7 milioane de euro, din PNRR, pentru Universitatea Transilvania, pentru echipamente și sisteme digitale
Aproape 7 milioane de euro va primi Universitatea Transilvania Brașov, pentru un proiect de digitalizare a proceselor de educație și cercetare.
24 Octombrie 2022, 14:50
Aproape 7 milioane de euro va primi Universitatea Transilvania Brașov, pentru un proiect de digitalizare a proceselor de educație și cercetare.
Finanțarea vine prin Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR.
Din acești bani vor fi făcute investiții în sisteme și echipamente digitale în 20 dintre cele 30 de centre ale Institutului de Cercetare al Universității.
“Echipamentele pe care le achiziționăm prin acest proiect sunt echipamente tehnologice digitale. Ne vor sprijini în implementarea principiilor educației digitale, asumate în mod strategic de universitatea noastră, dar, totodată, ne vor permite și să fim foarte competitivi în activitatea de cercetare. Ca să dau câteva exemple de astfel de echipamente, aș aminti la modul generic sisteme de realitate vituală, scannere și imprimante 3D, aparate digitale de detectare și de analiză, sisteme integrate de măsurători, caracterizare și prelucrare a datelor”, a precizat directorul Institutului de Cercetare al Universității Transilvania, Monica Răileanu Szeles.
Finanțarea va asigura și stagii de formare pentru utilizarea tehnologiilor digitale, dar nu numai.
“Avem prevăzute stagii de formare profesională, stagii de dezvoltare a competențelor digitale, deoarece digitalizarea presupune și formarea unei culturi adecvate, în cadrul căreia să acordăm importanță și aspectelor etice și aspectelor legate de securitatea informatică. Un rol important în cadrul proiectului îl are actualizarea planurilor de învățământ, a programelor de studii, a conținuturilor, astfel încât această investiție, această infrastructură să se regăsească și concret în activitatea didactică, dusă până la nivel de modul, de disciplină, de conținut pentru interacțiunea cu studenții”, a explicat prorectorul cu activitatea de cercetare științifică și informatizarea Universității, prof.dr. Carmen Buzea.
Prin același proiect vor fi dotate și 3 laboratoare ale Institutului cu calculatoare performante, ce vor putea fi utilizate și de către studenții de la facultățile cu profil umanist.
Proiectul are durata de trei ani, până în decembrie 2025.
În prezent, la Universitatea Transilvania din Brașov învață peste 20.000 de studenți, la toate ciclurile de studii și sunt peste 1.000 de cadre didactice, la toate cele 18 facultăți.