A doua revoltă a novembriștilor! Discurs virulent al președintelui Asociației 15 Noiembrie
Președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, a avut cel mai virulent discurs susținut vreodată la comemorarea anuală a evenimentului de la troița de lângă Spitalul Județean, de când au loc aceste manifestări.
15 Noiembrie 2023, 17:27
Președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, a avut cel mai virulent discurs la comemorarea evenimentului, de când au loc aceste manifestări. Novembristul s-a arătat extrem de furios pentru faptul că CNSAS nu a făcut niciun demers în instanță, deși există o listă a torționarilor muncitorilor brașoveni care au participat la revolta din urmă cu 36 de ani.
„Vă anunț că următorul pas al organizației pe care o reprezint este darea în judecată a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, pentru că ei știau despre acest document la care am făcut referire astăzi aici. Respectiv tabelul cu anchetatorii de la direcția securității îl aveau la dânșii, dar nu au avut interes sau poate nu au avut curajul să ni-l pună la dispoziție”, a declarat Marius Boeriu.
Secretariatul de stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști spune că face pași pentru curățarea organizațiilor de luptători. Ne-a oferit amănunte Mihai Dodu:
„Primul pas a fost făcut prin trimiterea unei adrese către domnul Buchet, președintele CNSAS, să încheiem un protocol în acest sens, astfel încât foștii securiști, informatorii, să fie scoși din legea noastră. Am văzut foști colegi de-ai mei care sunt angajați ai Academiei SRI. Fiecare consimte să facă cum dorește. Sunt istorici buni și mă doare pentru că ne cunoaștem și am și eu aceeași întrebare: <Ce căutați acolo?>”.
Un alt motiv pentru care președintele novembriștilor, Marius Boeriu, s-a arătat nemulțumit, este că Alexandru Ionaș, șeful anchetatorilor novembriștilor, a fost făcut cetățean de onoare al Brașovului în iulie 2020, în timpul pandemiei. Din nou, Marius Boeriu:
„Tovarășul Alexandru Ionaș, fostul șef de la cercetări penale, la propunerea domnului consilier al domnului Gureanu, a fost făcut Cetățean de Onoare al Brașovului. Nu poate călău și victima să stea pe același piedestal, deci este împotriva a tot ceea ce este uman”.
Primarul Allen Coliban promite că va face demersuri pentru îndreptarea situației.
„Este o măsură luată de precedentul Consiliul Local și precedentul primar, o propunere făcută în 2020, în luna iulie, pe care o voi supune atenției Consiliul Local, pentru că sunt singurii care pot să remedieze aceste fapte care nu fac onoare Brașovului. Iată că, deși au trecut sau poate tocmai de aceea că au trecut 36 de ani, adică o generație în termeni umani, de la momentul 15 Noiembrie 1987, pare că uităm și care au fost torționarii. Pare că uităm și care sunt cei care s-au făcut vinovați de represaliile de atunci, de cele din 1989, și că încă astfel de persoane mai gravitează în jurul spectrului politic, cerând și beneficiind de facilități din partea decidenților locali”, e menționat primarul Allen Coliban.
La 36 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Brașov, reprezentanții asociației și ai altor asociații de luptători anticomuniști, precum și ai autorităților locale, au depus câte o coroană de flori la troița de lângă Spitalul Județean. În 15 Noiembrie 1987, la Brașov s-a auzit pentru prima dată în România „Jos comunismul!”, strigat de muncitorii de la uzina Steagul Roșu.