A fost inaugurat singurul Centru român de excelență pentru inteligența artificială pe date de observare a Terrei, pentru agricultură
A fost inaugurat astăzi, în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania. Centrul este parte a unui proiect european - AI4AGRI, coordonat de Universitatea Transilvania, în care mai sunt implicate Universitatea "Paul Sabatier" din Toulouse, Franța și Universitatea "Tor Vergata" din Roma, Italia.
22 Iunie 2023, 16:01
Centrul român de excelență pentru inteligența artificială pe date de observare a Terrei, pentru agricultură este la Brașov.
A fost inaugurat astăzi, în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania. Centrul este parte a unui proiect european - AI4AGRI, coordonat de Universitatea Transilvania, în care mai sunt implicate Universitatea "Paul Sabatier" din Toulouse, Franța și Universitatea "Tor Vergata" din Roma, Italia.
În cadrul centrului sunt mai multe echipamente speciale, cum este, de exemplu, cutia de culegere a datelor in situ, în câmp, fără a avea influența razelor solare asupra imaginilor, asemănătoare unei cutii Faraday, sau mai este camera hiperspectrală, despre care ne spune mai multe coordonatorul proiectului, prof.dr.ing. Mihai Ivanovici:
"Aceasta permite, practic, o scanare completă a spectrului vizibil și infraroșu apropiat de la 400 nanometri până la 1.000 nanometri pentru că în acele benzi spectrale se regăsesc informații utile despre starea de sănătate a plantei. Deci, practic, pe baza unor imagini hiperspectrale, putem determina dacă planta este stresată, dacă are nevoie de apă sau duce lipsă de nutrienți înainte ca ea să devină galbenă, să manifeste acel stres, deoarece va fi preatârziu".
Programul "Copernicus" al Uniunii Europene oferă acces gratuit la date precise de Observare a Terrei (EO), furnizate de sateliții Sentinel, și pe acestea vine proiectul inteligenței artificiale.
"Modelele de inteligență artificială vor fi utilizate pentru identificarea culturilor, pentru monitorizarea stării de vegetație, pentru detectarea anomaliilor sau a prezenței dăunătorilor în culturile agricole, toate aceste aspecte fiind extrem de utile pentru agricultori, mai ales dacă sunt detectate dintimp", a precizat Mihai Ivanovici.
Într-o altă încăpere mai este un sistem special care analizează rugozitatea terenului. Mai multe detalii ne-a oferit asistent cercetare, Stefan Popa:
"Sunt tije de înălțime egală, în spate au o hârtie milimetrică, se plasează pe suprafața de pământ ce se dorește a se analiza și se notează înălțimile tijelor, se face după aceea prelucrare statistică. Intenționăm să obținem această metrică de rugozitate a pământului și din imagini satelitare, direct, fără să mai trebuiască să mergem în câmp, să punem instrumentul clasic și să facem măsurători".
În final, proiectul își propune realizarea unor aplicații noi de inteligență artificială dedicate domeniului agriculturii, care să vină în sprijinul celor din domeniu: fermieri, asociații, companii, instituții.
Agricultorii vor putea beneficia de interpretarea automată a datelor satelitare prin intermediul unor hărți de stare de vegetație, de stare de sănătate a culturilor, ce vor fi realizate în cadrul acestui proiect. În timp, Centrul vrea să devină o referință pentru formarea tinerilor oameni de știință în domeniul IA pentru agricultură.
Proiectul a început în octombrie 2022 și se va încheia în septembrie 2025. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1,4 milioane de euro.