A început caravana nZEB Roadshow, la Brașov
Din anul 2021, fiecare clădire nouă trebuie proiectată și executată la standard nZEB, ceea ce înseamnă clădire cu performanță energetică foarte ridicată.
04 Mai 2022, 12:10
De astăzi și până pe data de 7 mai, în Piața Sfântul Ioan din Brașov s-a oprit Caravana nZEB Roadshow, un eveniment dedicat tuturor celor care vor să descopere care sunt utimele tehnologii în materie de eficientizare energetică a clădirilor.
Din anul 2021, fiecare clădire nouă trebuie proiectată și executată la standard nZEB, ceea ce înseamnă clădire cu performanță energetică foarte ridicată. Pentru ca toți proiectanții și cetățenii să înțeleagă acest lucru, experți din domeniul construcțiilor și eficienței energetice sunt prezenți la eveniment și răspund tuturor întrebărilor celor interesați.
”Avem o grămadă de evenimente interesante, de la workshopuri adresate autorităților locale și instituțiilor financiare, la întâlniri de consultant. Am adunat peste 13 experți din toată țara, experți în clădiri nzeb și clădiri pasive și sperăm să vină cât mai mulți beneficiari și viitori beneficiari de clădiri nZEB. Mai avem sâmbătă întâlniri adresate publicului larg și ateliere pentru copii”, a precizat Sonia Raețchi, director proiect Caravana nZEB România.
Deși teoriile par a fi de interes, în practică dezinteresul românilor pentru construcțiile eficientizate este încă destul de mare.
Un consultant în domeniu ne spune că atunci atunci când vine vorba despre costurile pentru facturile de gaz și energie electrică, acestea se reduc, în ani, chiar și cu 70-80%, dacă locuința respectă standardele nZEB.
În plus, pentru locuințele noi, nici costurile de eficientizare nu sunt foarte mari: maximum 150 euro pe metrul pătrat, pe lângă prețul de construcție.
”Să își gândească o casă în așa fel încât să fie mult mai bine izolată, eventual cât mai bine orientate către soare, să nu se mai gândească neapărat că trebuie să fie cu fațada către stradă. În primul rând, accent pe izolație, ferestre foarte bune, eventual un sistem de ventilație. Acesta trebuie gândit din stadiul de proiect. Se construiește tot după metehnele locale românești, tot cu Dorei și atunci trebuie multă instruire a oamenilor, acolo petrecem mult timp”, a precizat Vlad Ciobanu, proiectant case pasive.
În prezent, în România nu există încă o statistică a caselor care sunt construite după standardele de eficientizare.
”Există niște statistici legate de clădirile care se renovează, însă diferă foarte mult nivelul de ambiție la renovare. Sunt clădiri care sunt renovate pe principiul să facem mai mult cu mai puțin și atunci standardul de renovare este relativ scăzut. Noi încercăm să convingem lumea ca atunci când face pasul către renovare să facă pasul gândindu-se o singură dată, chiar dacă aplică în etape”, a explicat Horia Petrean, coordonator Cluster nZEB.
Accesul la eveniment este gratuit, dar există și ateliere ce se fac pe bază de înregistrare pe site-ul dedicat caravanei.