A început inventarierea urșilor prin metoda ADN!
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat luna trecută proiectul de inventariere a urșilor prin metoda ADN
05 Octombrie 2021, 12:34
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat luna trecută proiectul de inventariere a urșilor prin metoda ADN, a anunțat șeful Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv.
"Ministerul Mediului a demarat un proiect de inventariere la carnivorele mari, respectiv urși, tocmai pentru a identifica nu numai numărul lor, cât și locațiile, gradul de dispersare pe teritoriul României și culoarele de circulație, pe unde umblă aceste animale. Acest proiect se întinde pe durata a doi ani și sperăm ca apoi să avem date concrete astfel încât să putem gândi modul în care gospodărim populația de urs", a precizat Paraschiv.
Prelevarea probelor genetice va fi realizată cu ajutorul a peste 400 de specialiști din cadrul Romsilva și gestionari ai fondurilor cinegetice, dar vor fi utilizați și câini specializați în depistarea urmelor (excrementelor) de urs. Echipele care vor culege datele din teren vor transmite mai departe probele genetice către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea, unde acestea vor fi analizate în laborator și interpretate.
De asemenea, pentru gestionarea carnivorelor mari, șeful Gărzii de mediu a amintit și de proiectul pilot lansat în acest an la Brașov, tot printr-un program guvernamental. Este vorba despre un complex pentru găzduirea și monitorizarea, inclusiv cu drone, a animalelor.
"Va fi pregătită o suprafață foarte mare, care va fi îngrădită special, pentru a găzdui populația de urs în condiții naturale dar totul sub supraveghere, astfel încât să poată fi controlată și verificată. Este un proiect lansat tot în acest an, împreună cu Regia de Păduri Kronstadt", a adăugat șeful Gărzii de Mediu Brașov.
Între timp, reprezentanții entităților pe Mediu au anunțat și o campanie de informare a publicului, după ideea "un urs hrănit este un urs mort". În acest sens, se dorește conștientizarea de către oameni a faptului că, dacă vor hrăni necontrolat sălbăticiunile, este posibil ca alimentele respective să nu fie potrivite urșilor și să le dăunăze, iar pe de altă parte, animalele se învață și revin în zonele locuite de oameni și vor face pagube însemnate.