A lăsat condeiul pentru acul de cusut
După 17 ani de presă,Mihaela Cojocariua revenit la prima iubire. Cusutul.
09 Iunie 2021, 16:30
A pus condeiul de jurnalist în cui și a luat de-un capăt acul de cusut. Acum creează ținute vândute peste hotare, pentru festivaluri medievale, dar nu numai. Este Mihaela Cojocariu. Până în 2019, jurnalist local, dar și crespondent național.
După 17 ani de presă, începută în redacția Radio România și continuată într-o agenție de presă și un cotidian local, Mihaela a revenit la prima iubire. Cusutul. Ca în vremea în care se juca cu păpușile și le crea ținute. Doar că acum creează pentru sine, pentru prieteni, pentru festivaluri medivale, pentru concursuri.
Oricine are nevoie de ținute cu inspirație istorică, dar adaptate într-un stil avangardist. Cu creațiile a cochetat încă de pe vremea în care era în presă, după cum ne povestește.
„Am început să creez mai serios în Brașov, deși și în București a fost foarte interesant când m-a oprit o doamnă pe stradă să mă întrebe de la ce casă de modă mi-am luat ținuta cu care eram îmbrăcată. Cred că prin 2010 mi-am cumpărat prima mașină de cusut. Cât am fost copil, deși eram talentată, coseam de mână totul, părinții mei nu mi-au făcut cadou o mașină de cusut”, a spus Mihaela Cojocariu.
Bazele croitoriei le-a învățat la un curs oferit de AJOFM. Apoi a început studiile în jurnalism.
„Am făcut un curs de 3 luni de croitorie în Sibiu. Între timp, pentru că nu am exersat, nu aveam mașină de cusut, s-au cam dus. Am învățat, practic, de la 0, singură. M-am mai inspirat și din tiparele de croitorie, am înțeles cam cum este, și după aceea am început să la adaptez după propriile mele idei și am început, practic, să inventez propriile tipare”, a mai spus Mihaela Cojocariu.
Din 2019 trăiește doar din creațiile sale, deși în pandemie a fost mai dificil. Majoritatea clienților sunt de peste hotare, pentru proiecte fotografice sau festivaluri de reconstituire istorică. Are și ținute casual, în care broderia este semnătura sa.
Totuși, în prezent, piesa de rezistență a colecțiilor o reprezintă uniforma de asistentă medicală din al Doilea Război Mondial. O altă creație a fost trimisă în State pentru un film horror fantasy. Și mai are o creație de care e tare mândră. O numește „iubita lui Dracula” și a fost purtată de Alexandra Stroe, care a reprezentat România, în 2019, la un concurs de frumusețe din Polonia, la secțiunea „brand de țară”.
“Este o ținută la care am lucrat 2 săptămâni în șir, contra cronometru. De obicei, la o asemenea ținută, sau un concurs de asemenea anvergură, o echipă lucrează cu luni înainte, cu un an înainte. E făcută din catifea de bumbac, în mare parte, și foarte multă dantelă și mărgeluțe pe care le-am cusut manual. Ținuta are un body, o fustă crinolină lungă, are un corset, guler înalt din dantelă și o pelerină care a fost pictată de doi artiști brașoveni, Dragoș și Odette, care îmi sunt prieteni foarte dragi”, a adăugat Mihaela Cojocariu.
Un vis al ei este să lucreze cu o casă de film. Până atunci, în pregătire are noi colecții casual, în care bulinele și culorile pastelate vor avea rolul principal.