A treia zi de joi a lunii noiembrie - Ziua Națională fără Tutun. Sunt conștienți fumătorii de riscurile la care se expun?
Doi din trei bărbați și una din două femei din România sunt fumători.
18 Noiembrie 2021, 19:14
A treia joi din luna noiembrie este, în fiecare an, Ziua Națională fără Tutun.
Fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual, la nivel mondial. Tutunul este al doilea drog consumat de români, după alcool. 58,3% dintre români spun că au fumat măcar o data în viață și 40,8% au fumat în ultima lună.
Doi din trei bărbați și una din două femei din România sunt fumători.
„Cea mai mică vârstă de debut declarată fiind 6 ani, iar media vârstei de debut fiind în jurul vârstei de 18 ani, de aceea toate activitățile programate de către Agenția Națională Antidrog, prin centrul din Brașov, se axează pe tânăra generație - generație expusă consumului de astfel de substanțe și înlăturarea acestei vulnerabilități”, a spus reprezentanta Agenției Naționale Antidrog Brașov, Anda Samson.
Pentru că tinerii sunt cei care pot deveni cel mai ușor fumători, acțiunile Agenției Naționale Antidrog îi vizează în primul rând pe aceștia.
„În acest an ne-am propus activități atât în mediul universitar, cât și în cel școlar, prin implementarea unor activități specifice de conștientizare și sensibilizare a tinerilor cu privire la riscurile induse de consumul de tutun”, a adăugat Anda Samson.
Brașovenii sunt conștienți de riscurile la care se expun fumătorii și cred că ar fi necesare măsuri mai severe din partea autorităților:
„Sper ca, odată cu pandemia, cu scumpirea acestor țigări, să se lase lumea de ele, pentru că nu ajută cu nimic. Ce este mai grav este că sunt foarte mulți români care suferă de boli asociate cu plămânii, sau cardiaci. Sunt foarte mulți oameni care mor”, ne-a spus un brașovean.
„Autoritățile nu fac suficiente lucruri ca să ajute. Nici nu dau exemplu...adică dau exemplu invers, îi vezi și pe ei fumând. Să le interzică, să nu mai aducă țigări”, a precizat o brașoveancă.
“Poate că ar trebui mai multe medicamente pentru toate vârstele. A apărut acum un medicament care poate fi utilizat doar pentru cei până în 65 de ani, și poate că și cei peste 65 de ani vor să se lase de fumat. În general, lumea e informată, adică avem televizor, avem ziar, avem internet… lumea este informată despre efectele nocive ale tutunului”, crede o altă brașoveancă.
Cei mai mulți dintre români cred, însă, că voința este mult mai importantă în renunțarea la fumat decât măsurile luate de autorități.
Dacă ne gândim la prevenție, 87,6% dintre români spun că nu au vorbit nici măcar o dată cu un medic despre riscurile fumatului. Așa se explică și de ce peste 35% dintre români sunt convinși că fumatul a cel mult 10 țigări pe zi nu reprezintă un risc pentru sănătate.