Acces la educație pentru copiii din zona Carierei-Cărămidăriei
Reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială și ai Inspectoratului Școlar Județean au mers în mijlocul comunității pentru a sta de vorbă cu părinții.
29 Mai 2023, 22:21
Vor să-i convingă pe localnicii din zona Carierei-Cărămidăriei să-și dea copiii la școală. Este principalul obiectiv al campaniei pornite de reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială și ai Inspectoratului Școlar Județean, care au mers în mijlocul comunității pentru a sta de vorbă cu părinții. O comunitate în care sunt copii care nu frecventează nicio formă de învățământ și care este destul de închisă pentru cei din afara ei.
„Reprezentanți ai celor două instituții vor oferi informații în legătură cu înscrierea copiilor în unități de învățământ. Vor prezenta oportunitățile în vederea studiilor sau formării profesionale după finalizarea gimnaziului și facilitățile în vederea înscrierii în unitățile de învățământ pentru cei care provin din medii defavorizate. Prin această campanie, dorim o informare completă și corectă a potențialilor beneficiari pentru a crește frecvența școlară și pentru a reduce abandonul școlar.“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Asistență Socială Brașov, Monica Chelban.
Însă, temerile părinților – care nu au vrut să stea de vorbă cu presa - sunt multe și bazate pe dezinformare.
„Ne propunem ca locuitorii din zona Carierei - Cărămidăriei să aibă acces la educație. Există o reticență mare în a-și da copilul la școală sau de a primi oameni de la Direcția de Asistență Socială sau de la Protecția Copilului care vin să-i ajute. Ei cred că aceștia vin să le ia copiii sau să-i rupă de familie.“, spune inspectorul pentru minoritatea romă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Claudiu Muntean.
Comunitatea de romi din zona Carierei-Cărămidăriei din municipiul Brașov numără peste 500 de persoane, dintre care aproximativ 40% sunt copii.
De altfel, o întâlnire pentru rezolvarea problemelor acestei comunități a mai avut loc și în aprilie, la Prefectură, cu reprezentanții mai multor instituții, dat fiind că ei locuiesc în imobile construite pe un teren a cărui situație juridică nu se cunoaște în momentul de față. Unii locuitori au nevoie de acte pentru că actele de identitate provizorii cu mențiunea „lipsă dovada adresei de domiciliu” au început să le expire.