Administrația județeană din Brașov a respins de două ori proiectul de extindere al Fundației Hospice Casa Speranței
Fundația Hospice Casa Speranței, care oferă anual îngrijire paliativă pentru aproape 5.000 de brașoveni, inclusiv copii, cu boli în stadiul terminal, încearcă de aproape doi ani să obțină aprobări pentru extinderea spațiului, în Parcul Mârzescu.
29 Februarie 2024, 15:21
Fundația Hospice Casa Speranței, care oferă anual îngrijire paliativă pentru aproape 5.000 de brașoveni, inclusiv copii, cu boli în stadiul terminal, încearcă de aproape doi ani să obțină aprobări pentru extinderea spațiului, în Parcul Mârzescu.
Din păcate, acest proiect nu a sensibilizat administrația județeană și a fost respins.
Unul dintre membrii fondatori, Mălina Dumitrescu, ne-a oferit detalii:
”Solicitarea noastră către Consiliul Județean a venit în momentul în care ne dăm seama că sunt tot mai multe cereri de îngrijire paliativă pentru bolnavi, atât oncologici, cât și copiii cu orice fel de patologii limitatoare de viață. Am vrut să ne extindem și vrem în continuare. Este visul nostru să extindem acest serviciu, pentru că suntem centru de excelență în Europa de Est, avem și parte de educație a personalului din România și mi s-ar părea un act de normalitate să putem să construim pe acest teren, așa cum este prima clădire pe care am deschis-o în 2002, pe strada Site, în parcul Mârzescu. Așa mi s-ar părea firesc ca suportul din partea autorității să fie pentru a putea extinde serviciile aici, în aceeași locație”.
Problema a fost ridicată astăzi și în ședința ordinară de plen a Consiliului Județean Brașov.
”Am solicitat Executivului promovarea unui proiect de hotărâre prin care noi, consilierii județeni, să decidem asupra oportunității acordării Fundației Hospice Casa Speranței a unui teren la Spitalul Mârzescu pe care să se poată realiza o extindere a clădirii HOSPICE. Am invocat parcursul extrem de anevoios. Sunt, totuși, 2 ani care au trecut, 2 ani în care HOSPICE a primit două refuzuri, au fost invocate diverse motive, inclusiv unul de neînțeles, că se dorește realizarea unui centru regional pentru fibroza chistică pe acel teren și de aceea nu se poate extinderea HOSPICE”, a explicat consilierul Județean Marius Stoianovici.
Consilierul județean consideră nejustificată construirea în Brașov a unui centru regional pentru fibroza chistică în condițiile în care anul trecut, la nivel național, erau diagnosticați cu această boală 228 de pacienți, în timp ce numărul bolnavilor oncologici care au nevoie de îngrijiri paliative se apropie de 200.000 pe an în toată țara.
”Convingerea mea este că până la urmă se va găsi o soluție, pentru că Parcul Mârzescu, unde ne desfășurăm și noi activitatea și alte clădiri medicale, este suficient de încăpător pentru două proiecte, dintre care unul este cel cu mare anvergură, zic eu, adică în județul Brașov vorbim de 5000 de pacienți care au nevoie anual de servicii de îngrijiri paliative și până la urmă cred că îngrijirea paliativă ne vizează, astăzi sau mâine, pe toți”, a mai menționat co-fondatorul Hospice Casa Speranței, Mălina Dumitrescu:
De la înființare până în prezent, Fundația Hospice Casa Speranței a oferit servicii gratuite pentru peste 30.000 de pacienți.