Administrația județeană vrea independență energetică din fonduri europene pentru clădirile din subordine
Independenţa energetică obţinută pe baza producţiei de energie din surse regenerabile este ţinta pe care fiecare administraţie publică locală trebuie să şi-o propună în această perioadă, a precizat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
26 Iulie 2022, 12:23
Independenţa energetică obţinută pe baza producţiei de energie din surse regenerabile este ţinta pe care fiecare administraţie publică locală trebuie să şi-o propună în această perioadă marcată de creşterea exponenţială a preţurilor la utilităţi – este opinia președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
În acest context, el a precizat că administraţia judeţeană este pregătită să colaboreze cu primăriile din județ pentru accesarea de fonduri europene pentru agregarea unor investiții în domeniul energiei verzi.
Un prim pas a fost făcut, prin demersurile întreprinse în direcția realizării independenţei energetice a Aeroportului Braşov, a adăugat Adrian Veștea:
“Este un proiect la care lucrăm încă de anul trecut. Am avut discuții cu reprezentanți ai Universității Transilvania. Anul acesta, acest obiectiv se află pe lista de investiții a Consiliului Județean, existând oportunitatea de a aplica pe fonduri europene pentru independență energetică. Vom pregăti o documentație (...) ne dorim să devină primul aeroport din România care este independent din punct de vedere energetic”.
De asemenea, pe lângă proiectele de eficientizare energetică a clădirilor spitaliceşti pe care administrația județeană le implementează sau le are în pregătire, se ia în calcul posibilitatea de a fi accesate fonduri europene pentru montarea de panouri fotovoltaice la spitalele din tot județul, astfel încât să poată fi asigurată energia electrică din resurse regenerabile.
“În ceea ce privește Consiliul Județean Brașov, am aplicat pentru eficiența clădirilor, în prezent, pe PNRR. Suntem pregătiți să mergem și să aplicăm pe proiectele de independență energetică. Vom depune proiecte și pentru unitățile medicale mari, care sunt consumatori de energie electrică. Vorbim de Spitalul Județean, de Maternitate, Spitalul de Copii, în așa fel încât să să putem să diminuăm o parte din aceste costuri”, a adăugat Adrian Veștea.