Aeroportul Brașov - Noi discuții la ROMATSA despre dirijarea traficului aerian prin intermediul turnului virtual
În opinia reprezentanților conducerii Autorității Aeronautice Civile Române, soluția de remote tower este una din cele mai moderne soluții aplicate la această oră în domeniul managementului traficului aerian.
09 Iulie 2021, 10:53
Dirijarea traficului aerian pentru aeroportul de la Brașov din Centrul de Dirijare a Zborurilor Arad, prin intermediul turnului virtual la distanță (remote tower), a fost tema discuției purtate ieri între președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, însoțit de coordonatorul proiectului Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, Alexandru Anghel, și directorul general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, Adrian Cojoc.
Reamintim că această soluție, a turnului virtual, a fost propusă și validată în luna mai de conducerea executivă a ROMATSA, în urma unei analize interne din punct de vedere economic, al resurselor umane și al tehnologiei ce urmează a fi implementate.
În cadrul discuțiilor purtate ieri la sediul ROMATSA București, pe lângă stabilirea calendarului de implementare a soluției tehnice privind controlul și dirijarea zborurilor de la aeroportul din Braşov, șeful administrației județene a solicitat asigurarea personalului de specialitate pentru desfăşurarea serviciilor de navigație aeriană și pregătirea profesională a acestuia. De asemenea, Adrian Veștea a solicitat acordarea de consultanță de specialitate pe durata achiziției și a instalării echipamentelor necesare pentru serviciile de trafic aerian.
Un acord între ROMATSA și Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav cu privire la furnizarea serviciilor de trafic aerian, de comunicații aeronautice, de navigație și supraveghere și a serviciilor meteorologice aeronautice ar putea fi finalizat până la sfârșitul acestui an.
Directorul general al ROMATSA, Adrian Cojoc a declarat că acest parteneriat dintre Consiliul Județean Brașov și ROMATSA va asigura pentru aeroportul Braşov servicii de navigație aeriană la cele mai înalte standarde de siguranță și performanță, în linie cu ultimele dezvoltări tehnologice.
În opinia reprezentanților conducerii Autorității Aeronautice Civile Române, soluția de remote tower este una din cele mai moderne soluții aplicate la această oră în domeniul managementului traficului aerian.