Aeroportul Internațional Brașov, cu vești bune și mai puțin bune
A fost reziliat contractul cu unul dintre constructorii care execută lucrări la Aeroportul Internațional Brașov. Totodată, a început instalarea echipamentelor
12 Aprilie 2021, 16:34
A fost reziliat contractul cu unul dintre constructorii care execută lucrări la Aeroportul Internațional Brașov, pentru că acesta nu s-a achitat de obligații, potrivit președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Aceste lucrări vizează construcția unei clădiri energetice, a unei remize PSI, de posturi de control acces, a unei gospodării de apă, a unei parcari auto și a drumurilor de acces între terminal și DJ 103C, drumuri tehnologice interioare. Valoarea contractului încheiat intre Consiliul Judetean Brașov și Construcții SA Sibiu pentru acest sector este de 34 milioane de lei.
Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea a declarat: "Cu mai bine de 2 ani în urmă am încheiat un contract pentru cele 9 obiecte. Din păcate, acest contract a mers extrem de defectuos și am fost nevoiți, în urma analizei interne, din cauza faptului că nu s-au respectat termenii contractuali, să reziliem contractul și să recurgem la o nouă procedură de achiziție, pentru implementarea acestor elemente care sunt în masterplan"
Cu toate acestea, Adrian Veștea este optimist cu privire la finalizarea tuturor lucrărilor la Aeroport, astfel încât acesta să devină funcțional până la sfârșitul anului.
"Sunt situații pe care nu le-am putut prevedea anul trecut și sperăm să le finalizăm. Eu sunt optimist și cred că până la finele acestui an vom finaliza toate aceste obiective. Dar totul depinde de constructor și de seriozitatea cu care acesta se va implica pentru finalizarea acestor lucrări", a adăugat Veștea
A început instalarea echipamentelor la Aeroportului Internațional Brașov
Șeful administrației județene a venit și cu o veste bună legată de această imvestiție foarte importantă pentru Brașov. Au fost recepționate toate componentele care intră în alcătuirea sistemului de comunicații sol-sol din cadrul Aeroportului. Componentele au fost achiziționate la sfârșitul anului trecut, cu o valoare ce depășește suma de 1,4 milioane de lei.
Sistemul este format din 4 repetoare digitale şi o antenă pentru acestea, 35 stații radio digitale, unele cu GPS, 8 staţii mobile digitale și 8 microfoane wireless. La acestea se adaugă un sistem antenă pentru staţii fixe și un server, necesare în dispecerat.
În cadrul echipamentelor mai sunt incluse un server de aplicație, o bază de date, sisteme de operare server, aplicații care asigură monitorizarea sistemului radio, programarea terminalelor radio şi a repetorului radio, precum şi monitorizarea poziţiei prin GPS, alături de aplicaţia Dispecer şi cea pentru terminale Android.
Potrivit șefului administrației județeme, Adrian Veștea, cu ajutorul acestor echipamente de ultimă generaţie şi multifuncţionale va fi implementat un sistem profesional de radiocomunicaţii în sistem digital, complet funcţional, care va asigura comunicaţiile operative de date şi voce între personalul care îşi desfăşoară activitatea în Dispeceratul Central, echipa managerială, turnul de control şi echipele mobile din teren specializate în intervenţii din punct de vedere operațional, tehnic și de securitate.
Firma care a furnizat echipamentele se va ocupa şi de instruirea personalului care urmează să le utilizele.
Adrian Veștea a precizat: "Aeroportul de la Brașov este un proiect extrem de complex. Încă de la începutul mandatului meu am făcut în așa fel încât să corelăm toate investițiile care sunt necesare pentru a duce la bun sfârșit și pentru a putea fi cerctificat acest obiectiv foarte important, Săptămâna trecută a fost recepționat echipamentul sol-sol, în același timp facem diligențe pentru obținerea frecvențelor necesare și pentru toate celelalte obiective care urmează să fie implementate, în așa fel încât Aeroportul să fie certificat"
În privinţa sistemului de comunicații sol-aer, care asigură legătura între turnul de control și aeronave, acesta va fi realizat în cadrul Serviciilor de Navigație Aeriană. Pentru siguranța zborurilor, cele două sisteme (sol-aer și sol-sol) nu trebuie să aibă interferențe. Tocmai de aceea, dotarea Aeroportulului se face cu cele mai moderne şi mai fiabile echipamente, a menționat Adrian Veștea.
Despre rezilierea contractului cu S.C. Construcții S.A. Sibiu am primit mai multe detalii printr-un comunicat de presă, pe care îl redăm integral:
"În cadrul proiectului general de construire a Aeroportului Internațional de la Brașov, UAT Județul Brașov, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu antreprenorul SC Construcții SA Sibiu Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 având ca obiect "Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru nouă obiecte: Obiectul 2 - Clădire energetică, Obiectul 3 - Remiza PSI, Obiectul 4 - Posturi control acces, Obiectul 5 - Gospodărie de apă, Obiectul 7 - Parcare auto și drum acces terminal - DJ 103C, Obiectul 9 - Drumuri tehnologice interioare, Obiectul 11 - Împrejmuire și porți, Obiectul 12 - Rețele interioare în aeroport, Obiectul 24 - Platforma antisuflu".
După demararea contractului, părțile au convenit excluderea din contract a Obiectului 11 - Împrejmuire și porți, deoarece realizarea acestuia a necesitat adaptarea la cerințele Administrației Bazinale de Apă Olt cu privire la devierea canalului Beselcin.
Deși autoritatea contractantă a notificat în repetate rânduri antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta din urmă nu și-a respectat obligațiile contractuale la termenele și în condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Județul Brașov a transmis antreprenorului notificarea de reziliere a contractului cu nr. 16280/07.10.2020.
În urma efectelor acestei notificări de reziliere, Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 a fost reziliat începând cu data de 23.10.2020, din cauza neîndeplinirii acestuia.
Autoritatea județeană a contractat specialiști care să realizeze o expertiză tehnică extrajudiciară de constatare, iar raportul prezentat de către aceștia constată că antreprenorul SC Construcții SA a încălcat prevederile contractului și a întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptățit la rezilierea contractului.
SC Construcții SA Sibiu nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, astfel încât la data preconizată de terminare a lucrărilor conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,7% din contract.
Județul Brașov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, reintrarea în posesia amplasamentului s-a realizat abia în luna ianuarie 2021.
Pentru a finaliza toate obiectivele menționate mai sus, Consiliul Județean Brașov a demarat procedurile de achiziție publică în vederea desemnării antreprenorului care să finalizeze șapte obiecte de investiții din cadrul infrastructurii aeroportuare, respectiv: Obiectul 2 - Clădire energetică, Obiectul 3 - Remiza PSI, Obiectul 4 - Posturi control acces, Obiectul 5 - Gospodărie de apă, Obiectul 7 - Parcare auto și drum acces terminal - DJ 103C, Obiectul 9 - Drumuri tehnologice interioare, Obiectul 12 - Rețele interioare în aeroport.
În ceea ce privește finalizarea Obiectului 24 - Platforme antisuflu, având în vedere că acest obiectiv
este finalizat în proporție de 85% și că lucrările de balizaj presupun o adaptare tehnică în vederea montării echipamentelor pe această structură, execuția în vederea finalizării acestui obiectiv va fi preluată de antreprenorul care realizează contractul de balizaj.
Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate Județului Brașov din motivul neîndeplinirii contractului de către antreprenorul SC Construcții SA, Consiliul Județean Brașov va face demersuri atât în instanță, cât și cu asiguratorul antreprenorului, în vederea recuperării sumelor rezultate.
"Din momentul semnării contractului pentru realizarea celor nouă obiecte din cadrul Aeroportului Internațional Brașov, la nivelul Consiliului Județean Brașovam făcut demersurile necesare și am luat toate măsurile pentru ca firma din Sibiu să respecte prevederile contractuale și graficul de execuție convenit. Am avut numeroase ședințe pe această temă, cât și discuții cu reprezentanții firmei și de fiecare dată am primit asigurări că lucrurile vor intra în normal, în așa fel încât lucrările prevăzute în contract să fie realizate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și de aceea am fost nevoiți să recurgem la măsura rezilierii contractului. Dorința noastră a fost să putem construi cele nouă obiecte într-un timp cât mai scurt. Vrem în continuare acest lucru și am încredere că vomgăsi un antreprenor care să construiască rapid cele șapte obiecte pe care le avem acum în procedură de achiziție", a spus președintele CJ Brașov.