AFCO 2023: Ce propun studenții
AFCO aduce față în față studenții cu reprezentanții companiilor din județ.
09 Mai 2023, 16:34
O aplicație pentru eliminarea cozilor de la secretariatele facultății sau chiar un dispozitiv pentru spălarea picioarelor. Sunt doar două dintre proiectele prezentate de studenți la tradiționalul eveniment Absolvenți în fața companiilor.
Programul, inițiat de conducerea Universității Transilvania încă din 2012, aduce față în față studenții cu reprezentanții companiilor din județ.
„Cei mai curajoși studenți din anii terminali își expun lucrările de finalizare a studiilor, ideile, de fapt, din aceste lucrări, sub forma unui poster și vor interacționa cu firmele din Brașov și nu numai, interesate în lucrările lor, dar, probabil, și în angajarea acestora. Ca în fiecare an, avem firme care au standuri proprii în Aulă, firme care, de asemenea, au sprijinit continuu acest eveniment”, a spus rectorul Universității Transilvania, prof. ing. dr. Ioan Vasile Abrudan.
În total, au fost peste 300 de studenți de la cele 18 facultăți ale Universității Transilvania care și-au prezentat lucrările, fie individual, fie în echipă.
Una dintre echipe este formată din Cosmin Badea, Bogdan Purcariu, Andrei Mihai și Ionuț Oprea.
Ei au gândit o aplicație numai bună pentru studenți, care să nu mai stea la ușa secretariatelor pentru a cere, de exemplu, o adeverință de student.
Proiectul este finanțat de Universitate, în cadrul Programului „Fii în centru”, în care Universitatea dă bani studenților pentru a găsi soluții la problemele cu care chiar ei se confruntă.
Munca la aplicație a început din noiembrie și este încă în dezvoltare.
„Este un proiect 100% software, care are la bază inovarea interacțiunii dintre student și secretariat prin digitalizare, mutarea proceselor care în momentul ăsta se fac fizic și pot fi făcute online, să le mutăm în format digital. Spre exemplu, eliberarea de documente, care în momentul de față generează cozi foarte mari care nu-și au rostul. Altceva ar mai fi transmiterea unei întrebări către secretariat, pentru că doamnele secretare, în urma unui studiu pe care l-am făcut, s-au plâns că nu pot să filtreze corespunzător întrebările și mail-urile pe care le primesc, astfel că noi le punem la dispoziție un șablon, iar ei, studenții, să pună doar întrebarea. Totodată sunt și filtrate mail-urile, pentru că doamnele secretare în momentul de față filtrează mail-urile pe departament.Adică este o doamnă care se ocupă de departamentul de electronică, o doamnă care se ocupă de departamentul de calculatoare și încă o doamnă care se ocupă de celălalt departament”, a explicat Cosmin Sebastian Badea, student în anul 2 la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.
În schimb, Mihai Teotim Barbu, student în anul 4 la Design de Produs și Mediu, Inginerie Medicală, a gândit singur un dispozitiv de spălare a picioarelor, pentru utilizare în săli de sport sau la piscine, astfel încât să fie eliminată posibilitatea de a contracta diverse boli.
„Este compus principal din două cutii: o cutie electrică rezistentă la apă, pentru protejarea circuitelor și scăderea riscului de electrocutare, și o altă cutie sau o incintă în care persoana își introduce efectiv piciorul. Aș vrea să am un senzor care să îmi detecteze introducerea piciorului și aparatul să pornească automat să-și facă ciclul de spălare”, ne-a spus Mihai Teotim Barbu.
Pentru companii este un bun prilej de a cunoaște viitorii absolvenți și chiar de a le propune fie programe de practică plătită, fie angajarea la finalizarea studiilor.
„Înțelegem că ei sunt la început de drum și că nu au experiență și e greu să-și caute imediat un loc de muncă pe profilul lor. De aceea, noi avem multe posturi de referenți, de practică plătită. Imediat după absolvire, îi angajăm. Este o practică plătită cu un salariu mai micuț, dar îi învățăm tot ce trebuie să învețe pentru postul respectiv, pe o perioadă determinată de șase luni, după care îi putem angaja în cadrul companiei, dacă și lor le place, dacă se descurcă și dacă își doresc”, a spus Denisa Păun, specialist comunicare în cadrul Premium Aerotec.
Ca în fiecare an, AFCO se încheie cu premierea celor mai bune proiecte studențești și cu un concert special.
În acest an, invitată este trupa Direcția 5.