Agricultura ecologică. Mâncăm fructe ca în perioada interbelică
Fructe curate și fără pesticide. Deși pare greu de crezut, încă mai sunt producători care promovează și susțin culturile ecologice.
Articol de Ruxandra Stoica, 25 Ianuarie 2025, 17:12
Emanuel Dobrinoiu este un producător agricol local în ale cărui livezi cresc mere, pere, gutui, prune, piersici, cireșe, vișine și nuci atât din soiuri noi, cât și din soiuri vechi, moștenite de la părinți și bunici.
Ba mai mult, povestea acestei îndeletniciri de familie provine din perioada interbelică atunci când bunicul lor făcea troc, ducea mere și lua cereale.
Invitat al emisiunii ”Weekend împreună” la Radio România Brașov FM, Emanuel a explicat că un fruct de calitate nu trebuie ales neapărat după aspectul său, ci în special după gust:
”Pe piață se găsesc tot felul de input-uri, pesticide, așa se numesc mai bine, și ca o producție să fie mare, și se merge pe producție foarte mare sau intensivă, atunci foarte mulți folosesc aceste substanțe. Eu am încercat să mă apropii cât mai mult de ce făcea bunicul și tatăl meu de la care am învățat multe și să găsesc metode de a produce fructele cât mai curat. Eu am trecut la gunoiul de grajd și completez, de câțiva ani, am descoperit pe cei care sfărâmă o rocă, undeva la Rupea, și care conține foarte multe substanțe de care pomii au nevoie”.
Emanuel, s-a alăturat proiectului ”România cu bun gust”, un târg cu degustare de produse care ajunge în diferite colțuri din județ:
”Este ca o familie extinsă. Sunt producători dedicați din sectoare de activitate diverse sau din același sector, dar niciodată nu ne-am considerat concurență, iar dacă putem să ne ajutăm, ne ajutăm, ne dăm sfaturi. Fiind o comunitate, poți să te prezinți altfel și este un mod de a vinde destul de bine, de a întâmpina și comunitățile limitrofe Brașovului care nu au piețe să găsească produsele noastre, dar și de a te face cunoscut”.
În fiecare sâmbătă din lună, producătorii din cadrul proiectului ”România cu bun gust” sunt prezenți în câte o localitate brașoveană.
Citește și: Cel mai mare domeniu schiabil din țară este arhiplin în prima minivacanță din an