Alimente sănătoase, accesibile, produse în mod sustenabil, pentru brașoveni
Municipalitatea și Universitatea Transilvania vor să se asigure că vom avea alimente accesibile, sănătoase, produse în mod sustenabil.
10 Aprilie 2023, 17:26
Municipalitatea și Universitatea Transilvania vor să se asigure că vom avea alimente accesibile, sănătoase, produse în mod sustenabil.
Asta grație proiectului FoodCLIC, în care Brașovul participă alături de alte 7 orașe europene.
Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea unor politici urbane care au un impact deosebit asupra încurajării evoluției alimentației sănătoase, cu accent pe un sistem alimentar durabil, accesibil financiar și atractiv pentru toți cetățenii.
„Având în vedere că suntem un oraș în continuă dezvoltare, este evident că avem din ce în ce mai puține resurse disponibile pentru a cultiva sau pentru a ne hrăni sănătos și atunci e important să găsim acele soluții prin care să intervenim, cum e, de exemplu, «Cornul și laptele», programul prin care ne-am asigurat că toți copiii din Brașov primesc produse lactate, bio, produse în zonă, produse de calitate direct de la fermă. Mai apoi, avem exemplul piețelor, unde prin modificarea regulamentului am crescut numărul de producători din piețe, facilităm accesul lor în piețe, facem controale să ne asigurăm că produsele pe care le comercializează în piețe sunt într-adevăr produse de ei”, a spus viceprimarul municipiul Brașov, Flavia Boghiu.
În prima etapă a proiectului au avut loc mai multe workshopuri, pentru identificarea și cartografierea discrepanțelor din sistemul alimentar.
„Încercăm să aducem oamenii, alimentele și politicile Primăriei împreună, astfel încât să aducem alimente ieftine, alimente de calitate, către toți cetățenii din Brașov. Este vorba despre produsele alimentare care se produc în zona fermelor agroalimentare din zona montană limitrofă orașului și care, datorită metabolismului secundar al plantelor, conțin polifenoli, antioxidanți, care sunt beneficii sănătății umane”, a explicat coordonatorul proiectului din partea Universității Transilvania, prof. dr. ing. Liviu Gâceu.
Brașovul se află în acest proiect alături de municipalități, universități și centre de cercetare din Aarhus (Danemarca), Amsterdam, Barcelona, Berlin, Budapesta, Lisabona și regiunea Lucca (Italia).
Proiectul este derulat cu fonduri europene, bugetul alocat municipiului Brașov fiind de peste 280 de milioane de euro.
Durata lui este de 54 de luni, până în februarie 2027.