Alți 12 zimbri vor fi eliberați în Munții Făgăraș
Cele 12 exemplare care vor fi eliberate în această primăvară provin din rezervații și centre de reproducere din Suedia, Germania și Slovacia.
02 Aprilie 2023, 14:26
12 zimbri vor ajunge în Munții Făgăraș, în cel de-al treilea punct lansat de Fundația Conservation Carpathia, în zona Dobroneagu a comunei Nucșoara din județul Argeș.
Cele 12 exemplare care vor fi eliberate în această primăvară provin din rezervații și centre de reproducere din Suedia, Germania și Slovacia.
Zimbrii fac parte din proiectul de reintroducere dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia, prin programul Life al Comisiei Europene și au fost aduși în noul țarc de carantină și aclimatizare, încă din luna noiembrie a anului trecut, în mai multe etape. Drumul zimbrilor în Munții Făgăraș începe într-unul dintre cele trei țarcuri de carantină și aclimatizare amplasate pe terenurile aflate în proprietatea fundației. După o perioadă de carantină de 30 zile, zimbrii sunt transferați în țarcul pentru aclimatizare unde rămân până în momentul eliberării.
În funcție de perioada anului în care sunt aduși, zimbrii pot sta în zona de aclimatizare până la 6 luni, timp în care se adaptează la noile condiții de mediu.
Țarcul de la Nucșoara are o suprafață de 76 de hectare și este amenajat în sălbăticie, pentru a crea condiții asemănătoare celor din libertate. Dispune de facilități de hrănire, depozitare a hranei și adăpare.
Din această primăvară, Munții Făgăraș vor avea 58 de zimbrii. Din 2019 și până acum, prin programul de reintroducere a zimbrilor derulat de Conservation Carpathia au fost reintroduși 36 de zimbri, iar din această primăvară acestora li se vor adăuga încă 22 de exemplare.
Aceștia se află în cele trei țarcuri de aclimatizare, după cum urmează: 12 la Nucșoara, 5 la Bunea și 5 la Lerești.
Obiectivul final al proiectului este eliberarea a 75 de exemplare până la jumătatea anului 2024.
Zimbrul este un element cheie în revitalizarea biodiversității din Munții Făgăraș și asta pentru că susține un echilibru între ecosistemele forestiere și de pajiști, iar poienile şi pădurile sunt menținute prin păşunatul acestora.