Ambrozia este în plin proces de înflorire
Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni, care poate fi văzută marginea tuturor drumurilor din România, este în plin proces de înflorire.
Articol de Camelia Vlad, 26 August 2024, 13:02
Potrivit Ministerului Sănătății, ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase și provoacă alergii la persoanele cu sensibilități respiratorii și nu numai. Zeci de pacienți se prezintă săptămânal la medicii de familie din Brașov sau chiar la urgențe, în această perioadă, cu simptomele asemănătoare alergiilor.
Ce-i supără pe pacienți cel mai mult ne spune medicul de familie brașovean, dr. Mihaela Bibu: „Ochi umflați, nas roșu care curge, strănut și erupții, piele roșie. Ochii în principal se umflă și cele mai triste sunt când se umflă și limba. Dar ochii umflați, ochii roșii și nas roșu și strănut. În perioada asta o să dureze o săptămână de la contact, poate dacă se repetă contactul să se reia”
Grav este că astfel de alergii pot duce la o creştere alarmantă a numărului celor care devin bolnavi de astm. În acest context, autoritățile locale și centrale desfășoară în permanență campanii pentru combaterea acestei plante invazive, periculoase pentru sănătatea oamenilor.
„Din 2018 este postat pe site-ul ministerului, la informații de interes public, un material amplu privind ambrozia, măsurile care trebuie luate, conform legii, de către persoanele care au pe teritoriu ambrozie, precum și avertismentele, sancțiunile care se aplică în caz de neaplicare a distrugerii acestei plante până la 30 iunie, când ea începe să înflorească”, a declarat reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, șef birou Mirela Moisă.
Proprietarii pe terenul cărora crește această plantă dăunătoare au obligația de a o elimina, în caz contrar riscă sancțiuni. Până la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Citește și: Secetă la lacuri. „E dezastru din punct de vedere ecologic”