Ambulanțierii brașoveni se pregătesc de proteste!
Mai mulți angajați ai Serviciului de Ambulanță din Brașov se alătură acțiunilor de protest anunțate pentru perioada următoare de Federaţia Naţională Sindicală "Ambulanţa" din România, din cauza nemulțumirilor legate de condițiile de lucru și a nivelului scăzut al salariilor.
16 Noiembrie 2022, 15:28
Mai mulți angajați ai Serviciului de Ambulanță din Brașov se alătură acțiunilor de protest anunțate pentru perioada următoare de Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România, din cauza nemulțumirilor legate de condițiile de lucru și a nivelului scăzut al salariilor.
Calendarul de proteste va debuta cu un miting, în data de 22 noiembrie, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerului Sănătăţii şi la sediul Guvernului României.
„Revendicările principale: eșecul achiziției de ambulanțe - e unul din principalele motive. Încă avem autospeciale din 2007, vă dați seama, deci se apropie de milionul de kilometri; bugetul ambulanțelor, tot mai diminuat, de la an la an; Legea 5, privind statutul personalului operativ angajat al serviciilor județene de ambulanță; totodată, salarizarea, mai ales a asistentului medical, care nu a fost corelată de mult timp”, a precizat liderul de sindicat al ambulanțierilor brașoveni, Ionel Ciupercă.
Serviciile Publice de Ambulanţă se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din dotarea acestora, doar 25% ar îndeplini condiţiile tehnice legale, după cum este precizat într-un comunicat al Federației Naționale „Ambulanța” România, afiliată la Blocul Național Sindical.
Care este situația parcului auto la Brașov ne-a spus directorul Serviciului Județean de Ambulanță, David Levente:
“La momentul de față avem 19 autospeciale active, dar neutilizabile. Sunt în desfășurare procedurile de casare a acestora (…) Parcul activ cu autospeciale funcționale este format din 73 de autospeciale, dintre care 5 autovehicule sunt pentru consultații de urgență la domiciliu, 13 pentru transport sanitar neasistat și 35 de autovehicule pentru intervenții de urgență (...) O autosanitară o avem în service de 6 luni de zile…”.
Și personalul din cadrul Ambulanței Brașov ar fi insuficient. În prezent, efectivul Ambulanței Brașov este de circa 300 de persoane, aproape la jumătate față de nevoie județului, a precizat liderul sindicaliștilor brașoveni, Ionel Ciupercă.