Amendă pentru gospodăriile care au fose fără autorizare
Proprietarii gospodăriilor cu fose septice trebuie să facă demersuri pentru autorizarea acestor sisteme alternative la canalizarea publică, în caz contrar riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
09 Noiembrie 2022, 15:56
Proprietarii gospodăriilor cu fose septice trebuie să facă demersuri pentru autorizarea acestor sisteme alternative la canalizarea publică, în caz contrar riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Subiectul a fost discutat astăzi la Prefectura Brașov în ședința de lucru organizată pentru clarificarea criteriilor prevăzute de noile norme legislative pentru autorizarea, construcția și exploatarea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate.
Pe lângă autoritățile județene de gestionare a apelor, la ședință au participat reprezentanți ai autorităților publice locale.
“Potrivi reglementărilor legale, realizarea acestor sisteme se va autoriza doar acolo unde nu este fezabilă construirea unui sistem public de canalizare și trebuie să asigure același nivel de protecție a mediului ca și sistemul public de canalizare și epurare. Știu că misiunea autorităților locale în această privință nu este una ușoară. Știu că există unități administrativ teritoriale cu specificul lor, mai ales în zona de munte, dar legislația trebuie respectată și aplicată. În acest sens, autoritățile locale vor beneficia de sprijinul și consilierea specialiștilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov și de la Comisariatul județean al Gărzii Naționale de Mediu”, a precizat prefectul județului, Cătălin Văsii.
Legea mai precizează că, pentru cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, pot fi autorizate sistemele individuale până la punerea în funcțiune a sistemelor publice de canalizare nou-înființate, la care au obligația de a se racorda în termen de cel mult un an de la punerea în funcțiune a acestora.
Românii care au fose septice în gospodărie au avut termen limită până pe 31 octombrie să le declare la primărie.