Amural, premiat de AFCN pentru proiectul BUM, renunță la colaborarea cu Brașovul
Brașov Underground Museum " BUM, creat de cei de la Asociația Amural, în catacombele Brașovului, a fost premiat de Administrația Fondului Cultural Național " AFCN.
18 Mai 2022, 18:28
Brașov Underground Museum – BUM, creat de cei de la Asociația Amural, în catacombele Brașovului, a fost premiat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
Amuralii au fost distinși, recent, cu Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public. Altfel spus, au fost premiați pentru viziunea lor de a introduce catacombele în circuitul turistic, după ce au deschis, în 3 iunie 2021, un muzeu de artă new media, artă care folosește tehnologia.
„Este o mare realizare pentru organizația noastră. Este o încununare a 7 ani de muncă în folosul culturii independente și ne mândrim cu asta”, a precizat reprezentantul Asociației Amural, Răzvan Pascu.
BUM, însă, a fost închis, în august 2021, la doar 2 luni de la deschidere, după ce consilierii locali brașoveni nu au aprobat încheierea unui parteneriat cu Asociația și a fost semnalat faptul că nu a existat un aviz de funcționare.
Cei de la Amural au anunțat oficial că încheie colaborarea în Brașov.
„Am profitat de primirea acestui premiu pentru a anunța că organizația noastră nu va mai desfășura nicio activitate culturală în orașul Brașov, în semn de protest pentru distrugerea a două dintre proiectele noastre majore. E vorba de BUM - Brașov Underground Museum și de Grădina Visssual”, a adăugat Răzvan Pascu.
Pe cale de consecință, nici Festivalul Amural nu va mai avea loc, din acest an.
Cei de la Amural spun că politicienii locali și funcționarii Primăriei Brașov au închis spațiul, iar ei au fost prinși într-o dispută, din care au ales să plece.
De celaltă parte, municipalitatea spune că încă de la prima ediție a fost unul dintre susținătorii proiectului.
„În ceea ce privește Brașov Underground Museum, am încercat, ca municipalitate, să sprijinim acest eveniment cultural, dar conform codului administrativ, decizia privind închirierea acelor spații aparține Consiliului Local. Din păcate, acolo a fost o situație juridică neclară, care nu a permis soluționarea în timp util a solicitării Asociației Amural, astfel încât s-a ajuns în acel blocaj la sfârșitul lunii august 2021. Poate colegii de la Amural vor lua în calcul că festivalul care le poartă numele este unul de mare succes în Brașov și îl vor relua, dacă nu anul acesta poate în anii următori”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Asociația Amural a activat la Brașov timp de 7 ani.