Anul trecut au fost înregistrate sute de apeluri de urgență pentru salvamontiștii brașoveni
Astfel, în urma celor 608 apeluri au fost salvate 653 de persoane, dintre care 270 au fost predate Serviciului de Ambulanță, iar alte 5 au fost preluate de echipajul aeromedical.
14 Ianuarie 2024, 14:33
Sute de apeluri în care turiștii montani au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor, pe tot parcursul anului 2023.
Astfel, în urma celor 608 apeluri au fost salvate 653 de persoane, dintre care 270 au fost predate Serviciului de Ambulanță, iar alte 5 au fost preluate de echipajul aeromedical. Cele mai aglomerate luni rămân cele de iarnă, iar în 2023, luna februarie a fost una de foc, cu 273 de persoane salvate în 28 de zile.
Chiar dacă salvamontiștii au constant campanii de educare și informare, încă sunt turiști care se pun singuri în pericol.
Aflăm mai multe informații de la reprezentantul Salvamont Poiana Brașov, Cătălin Petrescu:
"Cei care vin la munte pentru practicarea activităților montane ar trebui să știe că în momentul în care părăsesc zona de asfalt a stațiunii, indiferent că vor să meargă pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă sau că vor să se plimbe pe masiv, au nevoie de un echipament adecvat, deci nu pot să meargă cu hainele normale de stradă cu care se plimbă în mod normal prin oraș. Iar în momentul în care deja începem să vorbim de cei care vor să practice schiul și snowboard-ul, trebuie să știe că acest echipament trebuie întotdeauna dublat și de un echipament de protecție din care nu trebuie să lipsească casca, ochelarii de schi, mănușile și protecția pentru coloană".
Și vara turistul montan nepregătit dă de lucru salvamontiștilor. Principala problemă rămâne tot echipamentul sau, mai exact, lipsa lui.
Cele mai multe astfel de cazuri sunt de la turiști care urcă în masiv cu telecabina îmbrăcați pentru plimbare de oraș și decid pe loc să coboare pe munte, uneori în sandale, alteori în adidași.
"În cazul echipamentului adecvat, au nevoie neapărat de acele încălțări dedicate, nu neapărat bocanci, chiar și o pereche de semighete este bună pentru anumite condiții, pentru o tură mai scurtă. Bocancii, bineînțeles, rămân obligatorii pentru drumețiile care implică un grad mai mare de dificultate sau care merg undeva într-o zonă alpină maiînaltă", a mai precizat reprezentantul Salvamont Poiana Brașov.
Potrivit salvamontiștilor montani, incidența cazurilor de turiști care au nevoie de ajutor pe munte a crescut ușor în 2023, de la 1,7 cazuri pe zi, la 1,8.