Aparat pentru conservarea patrimoniului cultural, la Muzeul de Etnografie
Instalația foloseşte o tehnologie de top și este ecologică.
09 Februarie 2022, 15:57
Un aparat ecologic pentru conservarea patrimoniului cultural a intrat în dotarea Muzeului de Etnografie Braşov. Este vorba despre o instalație de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu.
Investiția, în valoare de peste 130.000 de lei, a fost făcută de Consiliul Județean, la solicitarea muzeului.
“Ne aflăm la Muzeul de Etnografie unde am achiziționat un echipament extrem de important, un echipament care ne va ajuta să conservăm cât mai bine patrimoniul pe care îl avem în cadrul acestui muzeu. De multe ori, elementele de patrimoniu sunt duse la diverse expoziții. În momentul în care se întorc există un fel de decontaminare, i-aș spune eu, deși nu este acesta termenul (...) dar vom avea șansa să conservăm toate aceste elemente de patrimoniu”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Instalația foloseşte o tehnologie de top și este ecologică. Ea utilizează ca bază aerul din atmosferă pentru a crea un mediu anoxic.
“Aceste obiecte de patrimoniu pot fi luate, puse în folii individual sau în pachet și, în mediu anoxic, orice fungi, orice bacterii ar fi intrat, în 21 de zile dispar cu totul”, a explicat directorul Muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu.
Instalația este mobilă, cântărește 85 de kg și dispune de roţi, astfel că poate fi mutată în toate spațiile muzeului, precum şi în secțiile exterioare: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului, Muzeul Etnografic «Gheorghe Cernea» din Rupea şi Muzeul Etnografic Săcele.
O astfel de instalație mai există în România doar la Iași.