Aplicația INFOMama, în ajutorul gravidelor și mamelor cu bebeluși
Femeile gravide și mamele cu nou-născuți au de-acum la dispoziție un instrument de informare și comunicare, pentru îngrijirea bebelușilor.

Articol de Camelia Vlad, 02 Aprilie 2025, 14:34
Organizația Salvați Copiii România a lansat aplicația INFOMama, creată cu sprijinul medicilor neonatologi, pediatri, ginecologi și psihologi. Aplicația poate fi descărcată gratuit și instalată în câteva secunde prin Google Play sau App Store.
Cu detalii, coordonator Program Sănătatea Mamei și a Copilului din cadrul Salvați Copiii România, Silvia Burcea: „Gravidele care se înregistrează pe platformă vor trebui să introducă vârsta de gestație și vor primi notificări în fiecare săptămână până la naștere cu privire la analizele, ecografiile, consultațiile din timpul sarcinii, care sunt drepturile lor, dacă sunt salariate, nesalariate sau minore, informații legate de nutriția în timpul sarcinii, sănătatea psihologică. De menționat faptul că mamele care se înscriu pe platformă vor primi în fiecare lună câte o notificare legată de sănătatea și îngrijirea nou-născutului și, de asemenea, notificări cu privire la vaccinurile obligatorii și să știe când să le facă”.
Soluția digitală își propune să reducă decalajele dintre urban și rural pentru a facilita accesul la servicii medicale, în special în zonele rurale dezavantajate, unde infrastructura este insuficient dezvoltată, spun inițiatorii proiectului.
În acest sens ne-a vorbit și cardiologul brașovean Alexandru Covaciu, președintele organizației „Caravana cu Medici Brașov”: „Având în vedere că în acest moment toată lumea are un smartphone în buzunar și acces la internet și cum toată lumea se uită pe net după informații, aceaste aplicații făcute de profesioniști în domeniul sănătății pot ajuta foarte mult și pot veni în completarea sfaturilor specialiștilor, mai ales în zonele unde nu prea există acces la medici”.
Utilitatea unor astfel de proiecte este susținută și de datele statistice, prezentate de Salvați Copiii cu ocazia lansării aplicației INFOMama, care arată că, în anul 2023, 17,2% dintre nașteri au avut loc fără control prenatal, iar un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală. Mai mult, 38,3% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală, ceea ce arată importanța vitală a controalelor medicale în timpul sarcinii. O altă problemă a României este că tot mai mulți părinți aleg să nu își vaccineze copiii. Țara noastră a înregistrat 77.8% dintre toate cazurile de rujeolă din UE. Media vaccinării ROR este scăzută, sub 70%, cu cea mai mică rată în județul Neamț (44,9%).
Evenimentul de lansare, care a reunit personalități din domeniul sănătății și reprezentanți ai instituțiilor publice, a avut loc sub egida Comisiei pentru Sănătate din cadrul Senatului României, în parteneriat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Citește și: Finalistele LUX 2025, la Centrul Cultural Apollonia – MODERN