Aproape 10.000 de construcții din Brașov vor fi expertizate vizual pentru risc seismic
Din 1 ianuarie, aproape 10.000 de construcții din oraș vor fi expertizate vizual pentru risc seismic.
Articol de Adina Chirvasă, 04 Decembrie 2024, 14:30
Adică, specialișii vor vedea dacă stau să cadă sau nu, iar dacă va fi cazul, proprietarii sau serviciile municipalității, unde este cazul, vor interveni pentru consolidare. Clădirile luate în calcul pentru expertizare vizuală sunt cele multietajate, cu distinația de locuință și care au fost construite înainte de 1978.
Viceprimarul municipiului Brașov, Lucian Pătrașcu, amintește că în acest proces ar putea fi implicați și studenții de la Facultatea de Construcții a Universității Transilvania: „Vom începe cu expertizare vizuală. Totodată, vom discuta cu Universitatea Transilvania, Facultatea de Construcții Brașov posibilitatea unei colaborări. Studenții acestei facultăți pot fi angrenați în acest proces de expertizare. Primăria va face expertizele tehnice la clădirile din proprietate și, acolo unde se impune, va face și lucrări de consolidare”.
Expertizarea vizuală ar trebui să se încheie în iunie 2026. Municipalitatea va publica pe site-ul propriu, www.brasovcity.ro, lista cu clădirile expertizate și care se încadrează în clasele I și II de risc seismic, iar pe măsură ce vor fi realizate expertizele tehnice, lista va fi actualizată.
Pentru clădirile expertizate tehnic și încadrate în clasa de risc seismic I (Rs I) proprietarii au obligația de realizarea a lucrărilor de intervenție și consolidare în maxim 2 ani de la data primirii notificării privind încadrarea în clasa de risc seismic Rs I a clădirii expertizate.
Stabilirea riscului seismic pentru o anumită construcție se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc:
a) Clasa de risc seismic RsI, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbuşire, totală sau parţială, la acţiunea cutremurului;
b) Clasa de risc seismic Rs II, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acţiunea cutremurului, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă;
c) Clasa de risc seismic Rs III, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acţiunea cutremurului, care poate pune în pericol siguranţa utilizatorilor;
d) Clasa de risc seismic RsIV, din care fac parte clădirile la care răspunsul seismic aşteptat sub efectul cutremurului este similar celui aşteptat pentru clădirile proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare.
Citește și: VIDEO+FOTO Continuă pregătirile pentru deschiderea domeniului schiabil din Poiana Brașov