Aproape 90.000 de elevi din judetul Brasov vor incepe cursurile pe 11 septembrie
Cu aceleași probleme de spațiu din anii anteriori, presiunea cea mai mare fiind pe municipiul Brașov, care atrage atât conaționali din alte județe, cât și români care se întorc în țară.
07 Septembrie 2023, 14:19
Aproximativ 90.000 de copii din județul Brașov, din toate categoriile de vârstă, vor începe, în 11 septembrie, cursurile. Cu aceleași probleme de spațiu din anii anteriori, presiunea cea mai mare fiind pe municipiul Brașov, care atrage atât conaționali din alte județe, cât și români care se întorc în țară. Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov, în ultimii 5 ani, populația școlară a crescut cu 5000 de copii, dar spațiile școlare în oraș au rămas aproximativ aceleași, doar două creșe fiind construite în ultimii ani. Așa se face că în municipiul Brașov, aproape toate școlile și liceele au cursuri în 2 schimburi. Ba mai mult, deși legislația impune un anumit număr de elevi în clase, acesta este mult depășit în anumite situații. Inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, prof. Ovidiu Tripșa.
''Pun presiune pe spațiile școlare, astfel încât clasele sunt cu o populație școlară mărită, uneori dincolo de lege, peste numărul precizat, că avem la nivel primar un număr de 22 sau 26 la nivel gimnazial, respectiv 24 sau 26 la nivel liceal, dar invocând dreptul la educație, prin constituția României, încercăm să școlarizăm pe toată lumea.''
Un exemplu este la Colegiul Național Unirea, unde o clasă de liceu are 39 de elevi. Creșterea populației școlare este dublată și de șantierele deschise la diverse unități, de unde elevii au trebuit să fie relocați la alte școli. Un exemplu este Colegiul "Maria Baiulescu", unde lucrările de reabilitare începute anul trecut nu s-au încheiat, astfel încât liceenii vor face orele la Școala 1 și Colegiul Tehnic Transilvania. În aceeași situație este și Colegiul "Doamna Stanca" din Făgăraș, elevii fiind mutați la alte unități din zonă. Mai sunt și câteva cazuri aparte. Din nou, Inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, prof. Ovidiu Tripșa.
''Dintre cele trei locații în care copiii vor fi relocați, una este Beia, grădinița de la Beia, în care turnul Bisericii Evanghelice s-a prăbușit în cursul acestei săptămâni, iar copiii vor fi relocați la Cața, respectiv finalitatea unor lucrări la Poarta, structura Poarta, care aparține de Liceul Sextil Pușcariu din Bran și, respectiv, Școala 14 Brașov, în care ordinul de începere a lucrării la corpul A de pe strada Lungă este dat cu începere de săptămâna viitoare, iar copiii vor începe în corpul B al aceleiași școli.''
În județul nostru, unitățile școlare vor fi deschise cu avizele și autorizările ISU și DSP necesare, potrivit reprezentanților Inspectoratului.