Aproximativ 200 de Juni călare, duminică, pe străzile centrului istoric al Brașovului
Aproximativ 200 de Juni călare pe cai vor umple de culoare străzile centrului istoric al Brașovului, duminică.

Articol de Adina Chirvasă, 23 Aprilie 2025, 16:34
Ziua de călări, cum mai este denumită tradiționala paradă a junilor în cetate din Duminica Tomii încheie Zilele Brașovului, ce debutează de vineri.
Pregătirile pentru evenimentul simbol al Brașovului sunt pe ultima sută de metri, dar până la paradă, Junii mai au în ziua de vineri și pitorescul obicei al Aruncatului în țol, în Piața Unirii.
„Ne-am întâlnit cu fiecare șef de grup de Juni să vedem care sunt detaliile ce trebuie să mai fie finalizate, puse la punct pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Evenimentul este transmis și pe TVR1 în direct și este important să facem o treabă bună, ca să promovăm orașul așa cum se cuvine. Duminică îi aștept pe toți brașovenii și pe toți vizitatorii acestui oraș să fie prezenți începând cu ora 11.00 în Piața Unirii, după aceea pe tot traseul”, a menționat primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.
Membrii celor 7 grupuri de Juni vor defila în costumele specifice, salutând mulțimea cu „Hristos a Înviat”.
Parada începe de la ora 11.00, în Piața Unirii, iar Junii vor coborî apoi spre Primărie pe strada Mureșenilor și vor urca pe Republicii spre Pietrele lui Solomon, trecând pe sub Poarta Șchei.
Cel mai mult vor merge călare Junii Brașovecheni.
„Așteptăm cu nerăbdare această zi, este poate cea mai importantă din viața de june, nu numai pentru noi, cât și pentru comunitate. Bineînțeles că, pe lângă ceea ce se vede, e o întreagă logistică și muncă în spate. Brașovechenii au probabil cel mai lung traseu dintre toți junii. Călărim undeva la 13-14 km pe sens, deci mergem undeva la 28-30 km pe zi în funcție de unde luăm Vătaful dimineața. Periplul prin Brașov este destul de mare”, a punctat președintele Societății Junilor Brașovecheni, Mihai Moraru.
Junii Naționali Albi sau Albiorii, cum mai sunt numiți, încheie în mod tradițional parada.
„Pregătirile pentru marea noastră sărbătoare au început de foarte mult timp. Suntem 37 de călăreți participanți de la Junii Naționali Albi, ceva mai puțin decât anul trecut, dar totuși încercăm să ne menținem la un anumit nivel pentru a duce mai departe această frumoasă tradiție. Aș invita toți cei interesați de această tradițiie, să participe la parada noastră, să admire costumele, caii și ce se va desfășura în cursul zilei de duminică”, a afirmat președintele Junilor Naționali Albi, Ovidiu Gonțea.
La Pietrele lui Solomon, obiceiul continuă cu serbarea câmpenească, însă după ce Junii vor fi aruncat buzduganul, în vreme ce restul membrilor joacă Hora Junilor, singura care se joacă se stânga. Brașovenii sunt sfătuiți ca în Duminica Tomii să lase mașinile personale acasă și să meargă cu autobuzul. Vor fi și mai multe restricții pe traseu și, de asemenea, nu va fi permis accesul mașinilor spre Pietrele lui Solomon.
Citește și: Mai multe autobuze, trafic restricționat, de Zilele Brașovului