Atelier de creație, din dragoste pentru portul popular VIDEO
În orice moment al anului, dar cu atât mai mult de Ziua Națională, este important să știm să ne respectăm tradițiile, cultura și portul popular.
01 Decembrie 2023, 09:13
În orice moment al anului, dar cu atât mai mult de Ziua Națională, este important să știm să ne respectăm tradițiile, cultura și portul popular. Asta se întâmplă în atelierul de creației al Ionelei Bran. Aici găsiți sute de obiecte vestimentare tradiționale produse și îngrijite cu mare atenție, într-un stil autentic 100%.
De la ie, la cămașă, brâuri, veste și multe altele. Toate sunt croite și cusute până la cel mai mic detaliu, respectând cu sfințenie portul popular tradițional al românilor. Acest atelier de creație de la Stupini a apărut în anul 2015. Dar pasiunea pentru portul popular este veche de zeci de ani. Cum s-a întâmplat ne spune chiar Ionela Bran, antreprenor și doctor în etnografie:
"Cu astfel de lucruri m-am născut. Acasă, bunicile mele și în special bunica din partea tatălui țesea cele mai frumoase covoare și fote în război, iar străbunica din partea mamei cosea cele mai spectaculoase ii. Am folosit fonduri europene pentru a cumpăra echipamente, dar am folosit și lada de zestre de acasă. Frumusețea din atelier se datorează înaintașilor noștri. Ne inspirăm din tot ceea ce au creat țărăncile noastre. Și nu oricum, ci pe zone etnofolclorice. Întâlniți și la noi foarte multe modele, pentru că așa a fost țăranca română, foarte creativă".
La atelierul de pe Calea Feldioarei nimic nu se pierde. Orice articol vestimentar din portul popular românesc este recondiționat cu mare atenție pentru păstrarea autenticității. Din nou, Ionela Bran:
"Noi ne-am gândit să înglobăm și acest serviciu la noi în atelier pentru că aveam noi nevoie să ne folosim de piesele vechi pe care le-am găsit la culegerea de folclor, de pe teren, deteriorate, a trebuit să le aducem la viață ca să putem să ne inspirăm din ele. Și atunci, ușor, cu acul, cu firul potrivit, am putut să refacem tot circuitul pe care l-a avut produsul de la forma inițială. De la materie primă, până la motivele care au fost cusute pe ele. Este cea mai mare satisfacție când poți să aduci la viață o piesă care, să spunem așa, a murit. Istoria niciodată nu moare".
Elena Vătavu este maistru croitor de damă în atelierul de creație. Pune mult suflet în ceea ce face, iar satisfacțiile sunt pe măsură.
"Eu acum 8 ani nu știam nimic despre costumul popular. Însă, de când am venit aici, din talentul pe care l-am descoperit la doamna Ionela Bran, m-am apropiat de arta aceasta și îmi place la nebunie. Sunt ii la care poate lucrăm o săptămână. Ceea ce mă interesează pe mine este amplasamentul broderiilor, pentru că trebuie să ne încadrăm în niște dimensiuni. Să facem tineretul să-i placă ceea ce producem noi aici. Încercăm să modernizăm arta tradițională".
Fie că vreți să cumpărați sau doar să împrumutați articole vestimentare de la Atelierul de Creație de pe Calea Feldioarei, din Stupini, acestea costă de la câteva zeci de lei unele accesorii, până la câteva sute sau mii de lei produsele la care se lucrează chiar și câteva săptămâni. Comenzi se pot face și pe Facebook sau Instagram la pagina „By Ionela Bran”. Produsele atelierului le găsiți, în luna decembrie, și în mall-ul din Centrul Civic.